Novosadska toplana spremna, grejanje može da počne i pre 15. oktobra

18:09:00 30.09.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Već sutra stiču se tehnički usovi da JKP „Novosadska toplana“ pokrene sistem grejanja i pre 15. oktobra, kada zvanično počinje grejna sezona, ukoliko tri dana noću, u 21.00 čas, prema zvaničnim izveštajima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, temperatura bude 12 stepeni – izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Novosadska toplana spremna, grejanje može da počne i pre 15. oktobra


JKP „Novosadska toplana“ uspešno je privela kraju sve radove na izgradnji i rekonstrukciji toplifikacionog sistema, odnosno sistema daljinskog grejanja.

- Svi kapaciteti su popunjeni zahvaljujući podršci države. Izvršene su kontrole u 5.000 objekata, a u 97 je zatečeno curenje kućnih instalacija. Još jednom podsećamo građane da to nije nadležnost „Novosadske toplane“. Nadležnost tog javnog preduzeća, odnosno Grada, je do podstanice, a za sve dalje instalacije odgovorni su vlasnici objekata – naveo je Vučević.

On je za 021.rs rekao da gradska vlast za sada nije odobrila poskupljenje cene grejanja „Novosadske toplane“ za 11,4 odsto.

- Ne mogu da im kažem da zahtev nije ekonomski opravdan. Ne bi bilo fer da kažem da se ponašaju neodgovorno i da imaju ne znam kakve budžete. Ekonomski je opravdano to što traže, ali stvari posmatram i politički, vodeći računa o ambijentu čitavog Novog Sada i kako će to (poskupljenje) uticati na sve ostalo. Ako uspemo da izguramo, biće to veliki uspeh - poručuje Vučević.

On se nada da Gradsko veće neće morati da odobrava povećanje cene usluga „Novosadske toplane za 11,4 odsto. Ističe i da su od svih gradskih preduzeća zatražili da učine „sve što mogu da što duže izdrže sa sadašnjim prihodima“.

- Po sadašnjim cenama, uzimajući u obzir i to da država pomaže subvencinisanjem cene gasa, nama će za grejnu sezonu biti potrebno najmanje 49 miliona evra, za gas i struju, a prošle godine bilo je potrebno 35 miliona evra. „Novosadska toplana“ je dobila novi predlog ugovora sa „Srbijagasom“ i sve je sada složenije zbog aktuelne međunarodne situacije. Zahvaljujući državi, imamo dovoljno gasa, a toplana je u kontaktu sa Termo-elektranom toplanom, da se, čim to preduzeće počne u punom kapacitetu da proizvodi struju, izvrši uspešno piripajanje na sistem „Novosadske toplane“ putem magistralnog voda ispod kanala DTD, te da Novosađani budu grejani i tom toplotnom energijom. Spas nam je što smo prethodnih godina rekonstruisali kogenerativne stanice u toplanama „Zapad“ i „Jug“, pa toplana ima dodatne prihode – naglasio je Vučević.

Tokom obilaska „Toplane“, poručeno je da će, u okolnostima koje trenutno mogu da se predvide, uspešno biti grejano preko 5.000 objekata u Novom Sadu. Gradonačelnik je istakao da JKP „Novosadska toplana“ nije zavisna od gradskog budžeta, a da je, od 2016. do 2019. godine, u četiri navrata smanjivana cena grejanja, što kumulativno iznosi 16,5 posto. Kako je ocenio gradonačelnik, to je rezultat dobrog rada preduzeća.


Izvor: NoviSad.com, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
21°
Vlažnost: 43%
Pritisak: 995.2 mb
Vetar: 3 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?