Novosadska vlast gasi „Radosno detinjstvo“ i osniva osam ustanova? Gradska uprava tvrdi da nije tako

17:04:00 15.04.2024, Komentara: 3

Novi Sad - Gradska vlast predložila je Skupštini grada da se Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ ugasi i da se formira osam zasebnih predškolskih ustanova, piše 021.rs. Odluka o ovome će se naći pred odbornicima u lokalnom parlamentu u petak, 19. aprila.

Novosadska vlast gasi „Radosno detinjstvo“ i osniva osam ustanova? Gradska uprava tvrdi da nije tako


Gotovo identičan predlog aktuelne vlasti, koji je usvojen pre sedam godina, nikada nije realizovan.

U ovoj novoj predloženoj odluci, podela „Radnosnog detinjstva“ na osam predškolskih ustanova neće dovesti do više mesta za decu u vrtićima, ali će biti više direktora i pripadajuće administracije.

Kako piše 021, predlog podrazumeva podelu „Radosnog detinjstva“ na sledeće predškolske ustanove: „Riznica“ u Petrovaradinu (Jože Vlahovića 66), „Lastavica“ u Veterniku (Paunova 4), „Miroslav Antić“ (Janka Čmelika 87), „Plava zvezda“ (Čenejska 50), „Jovan Jovanović Zmaj“ (Bate Brkića 1/A), „Stari grad“ (Pavla Simića 9), „Pčelica Maja“ (Branimira Ćosića 40) i „Dečija planeta“ (Narodnog fronta 42).

Ova podela je skoro pa istovetna sadašnjoj podeli „Radosnog detinjstva“ na deset pedagoških, odnosno radnih jedinica, uz izmenu grupisanja objekata u prigradskim naseljima. Predloženom odlukom predviđa se i da predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom obavlja Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“.

Odlukom se definiše i planira gradnja dvorišnog prizemnog objekta sa potkrovljem na lokalitetu kuhinje u Vojvođanskih brigada 14.

Kao razlog za ovakvu reorganizaciju i ukidanje postojeće ustanove, Gradsko veće se poziva na „Elaborat o razvojnom planu mreže javnih predškolskih ustanova na teritoriji grada od 2024. do 2029. godine“, koji je izrađen 13. februara ove godine. Ovaj dokument do sada nije bio predstavljen javnosti, niti je o njemu govorio neko iz gradske vlasti, navodi 021.

Prema elaboratu, predviđeno je formiranje predškolskih ustanova do 100 vaspitnih grupa, kao i povećanje kvaliteta njihovog vaspitno-obrazovnog rada.

Pre nego što nove ustanove počnu s radom, Skupština grada će morati da donese još odluka, između ostalog da na nekoj od narednih sednica donese osnivačke akte i imenuje vršioce direktora. Ovo znači da će umesto jednog direktora sada biti osam, uz dodatne pomoćnike, savetnike i administraciju za svaku ustanovu posebno.

Gradska uprava: Radosno detinjstvo neće biti ugašeno

Novi Sad - Gradska uprava za obrazovanje saopštila je da se PU „Radosno detinjstvo“ ne ukida Odlukom o mreži javnih ustanova koje obavljaju delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Novom Sadu.

- Delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja na teritoriji Novog Sada obavlja Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“, kao jedinstvena ustanova i kao takva će nastaviti da funkcioniše, obavljajući svoju delatnost u 77 objekta - navode iz Uprave.

Dodaju da se „Odluka o mreži javnih ustanova koje obavljaju delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja na teritoriji Novog Sada donosi nakon donošenja Elaborata o razvojnom planu mreže javnih predškolskih ustanova na teritoriji Novog Sada za period od 2024. do 2029. godine“.

- Imajući u vidu da je važeća Odluka doneta na period od 2019. do 2024. godine, postoji zakonska obaveza da jedinica lokalne samouprave donese novu Odluku o mreži za period od 5 godina, na period od 2024. do 2029. godine. Dakle, za period od 2024. do 2029. godine unose se precizni i novi podaci koji se tiču novoizgrađenih objekata u pogledu kvadrature objekata i adresa na kojima se nalaze, i to objekat na Adicama, u Ulici Desanke Maksimović 80, zatim objekat u Ulici Dragomira Bojanića Gidre 4, na adresi Trg Komenskog 9 usled proširenja objekat se sada nalazi i na rednom broju 10. Objekat koji se u toku izgradnje vodio na adresi Ulica Miše Dimitrijevića nakon izgradnje i otvaranja vodi se na adresi Ulica Kola srpskih sestara - stoji u saopštenju.

Navodi se da „u odnosu na važeću Odluku o mreži javnih ustanova koje obavljaju delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja na teritoriji Grada Novog Sada donetu na period od 2019. do 2024. godine, predlogom Odluke o mreži za period od 2024. do 2029. godine nisu predviđene značajnije izmene, imajući u vidu da su novi vrtići, koji su otvoreni ili čija je izgradnja u toku ili planirana, već uneti i obuhvaćeni postojećom Odlukom“.

- Tako će sve promene nastale u periodu od prethodnih pet godina biti upodobljene sa postojećom stanjem – tvrde u gradskoj upravi i dodaju da će „Grad Novi Sad pratiti potrebu za proširenjem kapaciteta javnih predškolskih ustanova, kao i izgradnju novih u narednom petogodišnjem periodu“.


Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

3 komentar(a)

Oki

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Ovo narod ne treba dozvoliti.


NV

, *.mbb.yettel.rs

OPET NEKA MULJACINA....


KUPAC

, *.dynamic.sbb.rs

Veryjem da je ovo prvi korak do neke vrste privatizacije.

Evo javljam se da kupim jednu. Odlična investicija!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
24°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1012.0 mb
Vetar: 5 m/s, ESE
Uto 11° - 26° Sunčano
Sre 12° - 24° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?