Novosadska vlast ukinula važnu deonicu biciklističke staze

16:05:00 20.05.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Prvi put u istoriji Novog Sada, ukinuta je biciklistička staza, saopštila je Novosadska biciklistička inicijativa. Kako navode, u pitanju je jedna od najvažnijih biciklističkih staza u gradu, a odluka o ovome doneta je početkom godine.

Novosadska vlast ukinula važnu deonicu biciklističke staze


Reč je o stazi na Sentandrejskom putu, koja povezuje Klisu sa centrom grada. Na delu Sentandrejskog puta od benzinske pumpe do raskrsnice sa Partizanskom, i u delu Kisačke od raskrsnice sa Partizanskom do raskrsnice sa Bulevarom Kralja Petra I (obostrano), ukinuto je kilometar i 120 metara biciklističke staze.

– Razlog ukidanja biciklističke staze je zapravo nepostojanje trotoara, te je da bi se obezbedilo kretanje pešaka, postojeća biciklistička staza ukinuta saobraćajnim znakom i time pretvorena u pešačku. Iako je naše udruženje godinama unazad predlagalo institucijama da se uz biciklističku stazu izgradi trotoar za šta i postoji prostor i svi uslovi, te da se biciklistička staza rekonstruiše, Gradska uprava se ove godine ipak odlučila za lakšu opciju – da ukine kilometar biciklističke staze – piše NSBI.

Dodaju da je ovaj potez jedan od važnijih biciklističkih koridora u Novom Sadu.

Novosadska vlast ukinula važnu deonicu biciklističke staze

- S obzirom na to da je saobraćajnim znakom biciklistička staza pretvorena u trotoar, biciklisti se sada moraju kretati kolovozom. Kako je predmetna saobraćajnica veoma prometna a njome se kreće intenzivan putnički i teretni saobraćaj, kretanje biciklista kolovozom je veoma nebezbedno. Potez Gradske uprave da ukine ovu biciklističku stazu predstavlja veoma rizičan potez i preti da na ovoj deonici bude saobraćajnih nezgoda između vozila i biciklista, a s obzirom na vrstu i intenzitet saobraćaja, posledice po bicikliste mogu biti kobne – upozoravaju iz NSBI.

Podsetili su da su još pre pet godina apelovali na Grad da se postojeća biciklistička staza rekonstruiše, a pored nje izgradi trotorar, kako bi se omogućilo nesmetano kretanje pešaka i biciklista.

- Takođe smo apelovali i da se završi krak staze na Sentrandrejskom putu (sa desne strane) u smeru od Partizanske ka Teodora Mandića (naspram Univerexport objekta). Na ovom potezu je pre nekoliko godina završena izgradnja dela biciklističke staze do raskrsnice sa Šajkaškom, a preostalo je da se kod NIS benzinske pumpe izgrade pešačka i biciklistička staza - dodaje NSBI.

Međutim, ovo nije urađeno.

Zbog toga su još jednom uputili javni apel Gradskoj upravi, da se po hitnom postupku, rebalansom budžeta, planira projektovanje i izvođenje radova na izgradnji neophodnih pešačkih i biciklističkih staza.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
19°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Sub 16° - 33° Sunčano
Ned 17° - 36° Sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?