Novosadski đaci znanjem pokorili Evropu

13:05:00 04.05.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Đaci novosadske Gimnazije „Svetozar Marković“ trijumfovali su na Evropskom samitu mladih o klimatskom promenama. Iako je Samit održan onlajn zbog pandemije, novosadski gimnazijalci su potvrdili da su najbolji među mladima širom Evrope.

Novosadski đaci znanjem pokorili Evropu


Učenici četvrtog razreda Lenka Stević, Relja Jocić i Strahinja Đukić su, u konkurenciji vršnjaka iz 28 članica EU i još četiri zemlje kandidata, osvojili prvo mesto.

Njihov program „Global worming, global worning“ (Globalno zagrevanje, globalno upozorenje) dobio je najveći broj glasova, tako da će kao prvoplasirani učestvovati na Evropskom okupljanju za mlade, koji će na jesen organizovati Evropski parlament u Strazburu.

Inspiraciju su pronašli u brojnim divljim deponijama, a osnovna ideja im je bila da sve smeće iz novosadske gradske deponije bude smešteno u ogromne podzemne bunkere, gde bi se vremenom akumuliralo mnogo ugljen - dioksida, metana i drugih gasova, koji bi se kasnije iskoristili za zagrevanje ili hlađenje grada, industrijskih postrojenja, da se proizvodi suvi led, da se koristi za dezifekciju ili u auto-industriji i prehrani.

No, to nije sve, novosadski đaci su otišli korak dalje, pa su, nakon detaljnog istraživanja, došli na ideju da iskoriste svojstva hiperakumulirajućih biljka (biljke koje iz zemljišta crpe teške metale). Prema njihovom rešenju, kad se završi postupak izvlačenja gasova iz deponije, na nju mogu da se posade te posebne vrste biljaka, ozeleni površina i izgradi naučni centar za ekološka istraživanja.


Izvor: Dnevnik, Novosti, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1002.2 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?