Novosadski Dom zdravlja lider u prevenciji raka grlića materice

13:01:00 21.01.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Svake godine oko 1.500 žena oboli od raka grlića materice, a više od 400 žena izgubi život od ove vrste raka, pokazuju podaci Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. A rak grlića materice pripada grupi najpreventabilnijih, odnosno, redovne kontrole i odazivanje na skrining programe jednom u tri godine mogu otkriti rane promene na grliću materice i zaustaviti bolest u njenom začetku

Novosadski Dom zdravlja lider u prevenciji raka grlića materice


Ove podatke saopštio je Dom zdravlja „Novi Sad“ povodom 14. Evropske nedelja prevencije raka grlića materice koja se obeležava od 20. do 26. januara 2020. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Ovogodišnji slogan kampanje je „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”.

- Dom zdravlja „Novi Sad“ ima najveći obuhvat žena u okviru nacionalnog skrininga raka grlića materice u Srbiji (oko 70%). Odnosno, svaka treća žena u Srbiji je pregledana u našoj ustanovi! – navedeno je u saopštenju novosadskog Doma zdravlja.

Kako dodaju, tokom 2019. godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi urađeno je 25.800 pregleda, čime su se svrstali u sam vrh ustanova primarne zdravstvene zaštite. Intenziviranje aktivnosti podrazumeva usmeravanje pažnje žena na dostupne mere prevencije bolesti, kao što su vakcinacija protiv HPV virusa, rizikofaktora za pojavu bolesti i terapija ranih promena na grliću materice, odnosnu displazija.

- Nažalost, svakog dana u Srbiji jedna žena oboli, a četiri umre od ove opake bolesti. Pored preventivnih pregleda, sprovodimo i brojne projekte koji se bave edukacijom mladih o značaju i karakteristikama HPV infekcije, znacima za prepoznavanje, posledicama HPV infekcije kao i mogućnostima prevencije i lečenja. Kada je reč o stopi obolevanja od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije – zaključeno je u saopštenju novosadskog Doma zdravlja.

Inače, vakcinacija protiv HPV-a, koja je u svetu odavno uvedena, prema nedavno usvojenom Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, se preporučuje deci oba pola pre stupanja u seksualne odnose, najbolje u uzrastu od 11 ili 12 godina, ali i mladim ženama do 26. odnosno muškarcima do navršene 21. godine života, ukoliko vakcinu nisu primili kao tinejdžeri, kao i muškarcima sa povećanim rizikom za dobijanje polno prenosive infekcije. Jedna od glavnih prepreka u Srbiji kada je imunizacija protiv HPV-a u pitanju je ta što domovi zdravlja ne dobijaju vakcinu i ne finansira je RFZO. Kada je roditelji kupe u apoteci, mnogi lekari nisu voljni da je daju, jer nisu sigurni da li je u nabavci ispoštovan tzv. hladni lanac, kojim se obezbeđuje njena bezbedna distribucija. Privatne ordinacije i nabavljaju i daju vakcinu. Cena jedne doze je oko 100 evra, a potrebno je primiti dve doze u roku od šest meseci.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
16°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1005.3 mb
Vetar: 6 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?