Novosadski Dom zdravlja ponovo započinje preventivne mamografske preglede

19:04:00 02.04.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Novosađanke će ponovo moći u Domu zdravlja da urade preventivni mamografski pregled. Kako je danas saopšteno iz ove zdravstvene ustanove, nakon dugogodišnjeg rada u kovid sistemu, vraćaju se preventivnom radu.

Novosadski Dom zdravlja ponovo započinje preventivne mamografske preglede


Novosađanke mogu da se prijave na skrining/rano otkrivanje raka dojke pozivanjem kol centra na 021/4879-000.

- Skrining mamografijom su obuhvaćene žene od 50 do 69 godina (Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma dojke) sa teritorije opštine Novi Sad, Petrovaradin i Sremski Karlovci. U pitanju su žene koje imaju otvoren zdravstveni karton u našoj ustanovi, u kojem je zabeležena tačna adresa i broj telefona (za sada jedini način kako možemo doći do pacijentkinja odgovarajuće životne dobi) – navedeno je u saopštenju Doma zdravlja „Novi Sad“.

Skrining mamografije se rade na dve godine.

Kako ističu, njihov kol centar vodi evidenciju o pozivima, poziva i zakazuje preglede uz uslov da skrining mamografija nije rađena u poslednje dve godine i da nije dijagnostikovan karcinom dojke (10 godina od završetka lečenja, pacijentkinja ponovo ulazi u skrining program).

Dnevno se u Domu zdravlja „Novi Sad“ uradi 25 skrining mamografija (svaka pacijentkinja se slika u 4 projekcije), a termini su na 20 minuta.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Umerena kiša
13°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 1000.4 mb
Vetar: 3 m/s, N
Sub 11° - 23° Mogući pljuskovi
Ned 11° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?