Novosadski književni par stradao zbog curenja gasa

09:03:00 08.03.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Bračni par književnika iz Novog Sada, Ileana Ursu Nenadić i Milan Nenadić, stradao je juče u svojoj kući u Reljkovićevoj ulici u Petrovaradinu. Prema nezvaničnim saznanjima, oni su se ugušili zbog curenja gasa u kući.

Novosadski književni par stradao zbog curenja gasa


Nesrećni par pronašao je njihov sin juče oko 11 časova, a lekarska ekipa mogla je samo da konstatuje smrt.

Na telima nema znakova bilo kakvog krivičnog dela, a, u trenutku havarije, oboje nastradalih najverovatnije su spavali. Njihova tela preneta su na obdukciju, a istraga će utvrditi okolnosti pod kojima su ove dve osobe stradale.


Pesnikinja i prevoditeljica Ileana Ursu Nenadić rođena je 1954. godine u Zrenjaninu.

Prevodila je na rumunski jezik savremene srpske pesnike, kao i modernu poeziju pisanu na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini. Sa rumunskog je prevodila dela savremenih rumunskih pesnika. Sačinila je dvojezičnu Antologiju savremene rumunske poezije koja se stvara u Vojvodini, takođe dvojezične Antologiju legendi i bajki Rumuna iz Vojvodine i zbornik Pisci na granici.

Objavila je deset knjiga poezije (na rumunskom i srpskom jeziku). Poezija joj je prevođena na italijanski, engleski, francuski i švedski. Zastupljena je u više antologija i zbornika poezije.

Dobitnica je nagrada: „Pečat varoši sremskokarlovačke“, „Stražilovo“ za najbolju knjigu pesama, nagrada „Lumine“, Nagrada Saveza književnika Rumunije za najbolji prevod za 2000, Međunarodna nagrada „Valahija“ za doprinos književnosti i književnom prevodilaštvu, Orden „Mihaja Emineskua“ u Rumuniji za doprinos kulturi, Zlatna značka KPZ Republike Srbije.


Milan Nenadić rođen je 1947. godine u Grkovcima. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Nakon toga je živeo u Beogradu, Zrenjaninu, a od 1998. u Novom Sadu.

Osim poezije, pisao je književnu kritiku, eseje i prevode.

Dobitnik je Pečata varoši sremskokarlovačke, Dučićeve nagrade, nagrade Udruženja književnika Srbije, nagrade „Milan Rakić“, počasne nagrade BIGZ-a, nagrade Univerzitetske riječi za knjigu godine, Zmajeve nagrade, Kočićevog pera, nagrade „Branko Ćopić“ i drugih.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
13°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 997.8 mb
Vetar: 7 m/s, ESE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?