Novosadski lekari, ali i nemedicinsko osoblje, najavljuju štrajk za sredu

12:01:00 29.01.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Novom Sadu najavili su jednočasovni štrajk za sredu, 3. februara, od 11 sati do podne.

Novosadski lekari, ali i nemedicinsko osoblje, najavljuju štrajk za sreduFoto: 021.rs

Medicinski, ali nemedicinski kadar, nezadovoljan je zbog neispunjenih obećanja Vlade i ministarstava, koji su garantovali poboljšanje finansijskog položaja lekara, regulisanje pitanja minulog rada, kao i platnih razreda.

Inicijator štrajka, Daribor Stjepanović, koji je i predsednik Pokrajinskog odbora reprezentativnog Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kaže da je situacija sve gora i da ne može da se čeka na ispunjenje obećanja. On je podsetio da je ministar Vujović rekao da minuli rad treba da se ugradi u osnovni koeficijent, kao što je ugrađen topli obrok i regres.

"Kada odbijete sve te stavke, dobije se da je najniža plata u zdravstvu zapravo oko 13.000, a ne 21.000 dinara, kako se govori. Bilo je obećano da će se ovi problemi izmeniti kada se donese Zakon o platama u javnom sektoru. To nije urađeno, niti je ostavljeno kao mogućnost da se pregovara. Mora se poštovati i Zakon o radu i ne želimo da trpimo nepravdu", rekao je Stjepanović za 021.rs.

On najavljuje da će sledeći korak biti protesti i nastavci štrajka. U štrajk bi trebalo da budu uključene sve zdravstvene ustanove u Novom Sadu, ali i širom Srbije. Zbog istih razloga zaposleni u zdravstvu štrajkovali su i novembra 2014. godine.

Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1001.3 mb
Vetar: 1 m/s, SSW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?