Novosadski sud osujetio plan banke da uzme klijentu 5 miliona dinara

17:04:00 18.04.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Osnovni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu za raskid stambenog kredita u švajcarskim francima, saopštilo je Udruženje bankarskih klijenata Efektiva.

Novosadski sud osujetio plan banke da uzme klijentu 5 miliona dinara

Kako navode, Osnovni sud u Novom Sadu je odbacio tužbu čime je presuda postala pravosnažna. Prema toj presudi, nakon raskida ugovora, korisnik banci duguje 3,8 miliona dinara umesto osam-devet miliona koje duguje po planu otplate, pa je korist za tužioca nesporna.

- Potvrđeni su svi naši navodi o ispunjenosti uslova za raskid ugovora zbog enormnog rasta kursa franka u odnosu na dinar i evro, ali je takođe kontastatovano i narušavanje načela jednakosti uzajmnih davanja, propisano članom 15 Zakona o obligacionim odnosima, kao i nedovoljna informisanost klijenta u predugovornoj fazi – navedeno je u saopštenju.

To je druga pravosnažna presuda za raskid kredita u švajcarskim francima, navode u Efektivi.

Nedavno je doneta i jedna odbijajuća presuda na Apelacionom sudu u Beogradu, uprkos prethodnoj odluci Vrhovnog suda kojom se ista takva presuda ukida u delu za raskid ugovora i vraća na ponovno odlučivanje, „čime sudije beogradskih sudova (Viši i Apelacioni sud) zapravo jedini u Evropi smatraju da su krediti u švajcarcima potpuno zakoniti“.

Presudu možete pročitati OVDE.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?