Novosadski vodič za brucoše

09:09:00 12.09.2016, Komentara: 1

Dobro nam došli, brucoši!

Kad kažem brucoši, mislim na mlade ljude koji izgubljeno lutaju po Kampusu* tražeći, kao, neke informacije preko telefona, al 'zalud, nigde ništa praktično objašnjeno.

Sećam se kada sam ja, ne tako davno, bila mali, izgubljeni brucoš, bačena u kampus pod parolom "snađi se". Pa u sred septembarsko/oktobarskog roka, cimaj sestru, cimaj ovog druga, cimaj onu drugaricu za informacije... Pošto ni na Google-u nisam našla potrebne informacije, odlučila sam da lutam i sama potražim šta mi je potrebno.

Srećom, Novi Sad nije toliko veliki i brz kao Beograd. U Novom Sadu uglavnom imaš sve na jednom mestu ili je smešteno jedno blizu drugog. Ali, svakako je potrebno da ti neko lepo objasni gde se šta nalazi.

Pa, da počnemo!

*Kampus - univerzalni naziv za deo Novog Sada gde se nalazi većina fakulteta, menze i ostale studentske ustanove

Menze (ili, da lepše zvuči, studentski restorani)

U Novom Sadu postoje zvanično 3 studentska restorana.

"Restoran 1" se nalazi na Bulevaru Mihajla Pupina br. 18-20. Popularan naziv koji studenti koriste za njega je "Bulevar" ili "Menza u centru".

Da li vam znači nešto ako napišem Bulevar Mihajla Pupina? Ne baš, rekla bih. Ne poznaju svi najbolje Novi Sad po nazivima ulica, uglavnom se objašnjava po nekim značajnim ili popularnim mestima. Okej, možete da pogledate na Maps-u, ali da vam uštedim vreme. Bulevar Mihajla Pupina je ona široka ulica koja vodi od centra (recimo od Zare ili samog Bazara) do Varadinskog mosta (znate, onaj šareni most što noću sija u duginim bojama - "Varadinska duga"). Do ove menze možete doći autobuskim linijama 3 i 9.

Što se tiče same menze, ona se nalazi bliže mostu, preko puta Dunavskog parka. O ponudi i usluzi ovog restorana iz priče znam da nije ništa mnogo drugačija od ostala dva restorana. Iz ličnog iskustva ne mogu ništa reći, jer svaki put kada sam otišla do te menze, bila je zatvorena. Lucky me. Uglavnom, to je manja menza, koja počinje sa radom krajem jeseni. U slučaju da živite u Petrovaradinu, Starom gradu ili na Podbari, ta menza vam je najbliža. U drugim slučajevima, tu su dve menze smeštene u samom Kampusu.

"Restoran 2" je najveći studentski restoran sa kapacitetom od oko 10000 obroka dnevno. Poznatiji je pod nazivom "Velika menza". U ovoj menzi postoje tri linije, dve u prizemlju i jedna na spratu. Pod pojmom "linija" se podrazumeva put od ulaza do hrane, najprostije rečeno. Postoje predrasude da je u liniji 1 najbolja hrana. Zapravo sve dolazi iz iste kuhinje, a redovi su napravljeni da bi se smanjila gužva. Po mišljenju studenata iz moje okoline, najukusnija hrana se služi početkom obroka. Treća linija se otvara po potrebi kada je baš velika gužva, uglavnom za vreme ručka. Što se tiče kvaliteta hrane, sasvim je u redu, ponekad je manje ukusno, ponekad bih tražila porciju više, to je individualno. On podrazumeva mogućnost izbora: glavno jelo, supa ili čorba, salata, hleb i slatkiš/sokić/voće. Možete kombinovati, možete uzeti samo jedno, kako želite. Bitno je samo da imate karticu i žeton za pribor.

Ovaj studentski restoran se nalazi u Ulici dr Sime Miloševića br. 2. Ali opet, pretpostavljam da vam ovo ne znači puno. Najjednostavnije rečeno, u moru zgrada sa fasadom od crvene opeke pored samog Kampusa, nalazi se Velika menza koja se razlikuje od drugih sličnih zgrada po velikoj reklami za Ultru. Ne možete pogrešiti. Pored te menze se nalaze studentske ustanove kao što je npr. Dom zdravlja, ali i studentski domovi "Slobodan Bajić" i "Veljko Vlahović".

"Restoran 3" je takozvana Mala menza. Ona se nalazi na kraju Kampusa, tačnije iza PMF-a, kada se prođe FTN, a ukoso od Visoke Poslovne škole. Razlika od Velike menze je u samom nazivu. Ova menza ima manji kapacitet obroka i mesta, ali po mom mišljenju, ima mnogo ukusniji i raznovrsniji izbor hrane. Opet kažem, to je individualno. Još jedna od razlika jeste u tome što na kraju obroka, u Velikoj menzi samo stavite tacnu sa priborom na pokretnu traku i sačekate žeton, dok ovde odvajate posebno tanjire, činije i pribor i istresete tacnu pa tek onda stignete do žetona. O ljubaznosti tetkica (kako ih ja zovem) neću da pričam. To je priča za sebe i zavisi od položaja kosmičkih pojava i ustajanja na levu ili desnu nogu. :)

Do Kampusa možete stići autobuskim linijama 1, 4, 8, 9, 11, 13.

RADNO VREME

Mala menza počinje sa radom krajem avgusta, dok Velika menza počinje početkom septembra.

Doručak: 07:00-09:00
Ručak: 11:00-15:00 (u Maloj menzi puštaju ranije)
Večera: 17:00-19:00 (u Maloj menzi počinje u 17:30)

Vikendom u menzi možete otići na ručak, dok je večera za poneti.

BLAGAJNA ISHRANE

Iza Velike menze nalazi se čuvena Fontana kod koje se skupljaju studenti, kao i prostorije gde vadite karticu i žeton i uplaćujete obroke - blagajna ishrane. Jedna od propratnih informacija je to da je minimalan broj obroka deset mesečno, dok je u trećoj dekadi meseca moguće uplatiti manje obroka. U slučaju da ne iskoristite sve obroke u toku meseca, oni će se preneti u sledeći mesec. Uslov za to jeste da u toku meseca nakon uplate iskoristite bar jedan obrok. Jedini izuzetak je mesec jul, rok za trošenje preostalih obroka, nakon čega se stanje na kartici anulira.

Brucoši mogu koristiti menzu od početka oktobra. Sam proces pravljena kartice je pomalo dosadan i ume se odužiti. Vodite računa o tome da blagajna ishrane radi od 07:00 do 13:00 radnim danima. Početkom oktobra su ogromne gužve, pa pokušajte da iskombinujete radno vreme studentske službe na fakultetu sa radnim vremenom blagajne ishrane. Zbog čega da pazite sve na to? Jednostavno da biste što brže završili sa tim, jer su gužve ogromne!

Prvo morate otići do blagajne ishrane i uzeti karton koji ćete zatim popuniti svojim podacima i podacima svojih roditelja. Pazite koji karton uzimate, možete uzeti zahtev za izradu kartice studenata koji su na budžetu, studenti čije je prebivalište u Novom Sadu (koji imaju pravo samo na ručak) ili samofinansirajućih studenata. Zatim idete do studentske službe vašeg fakulteta i zatražite overu te papirologije koju ste prethodno popunili potrebnim podacima. Nakon toga se ponovo vraćate do blagajne ishrane gde, kada stignete na red, prilažete overene papire i indeks. Tu će vas fotografisati malom kamerom koju smo svi kad-tad koristili za skype, što je svim studentima zanimljivo. Nakon uplaćenih 2200 din. za karticu i 1000 din. za žeton, završili ste sve što je trebalo tog dana. U roku od dva dana možete preuzeti karticu. Ona se preuzima u zgradi pored, ali to će vam jasnije biti na licu mesta.

Naravno, ne bi student bio student kada se ne bi snalazio. Tako se za karticu snalaze studenti koji nisu na budžetu. S obzirom na to da su obroci za samofinansirajuće studente nešto skuplji od drugih, studenti su se ipak snašli da prođu jeftinije. Naime, kolege koje su na budžetu i koje ne žele da se hrane u menzi ili su izgubili status budžeta, odustali od fakulteta itd, uglavnom izrade karticu na svoje ime i prodaju je studentima koji nisu na budžetu. Zapravo je zabranjeno korišćenje tuđe kartice, međutim zbog ogromne gužve, tetkice ne proveravaju svačiju fotografiju i podatke, čak ponekad kada vide da npr. muško ima karticu ženske osobe, umeju da prokomentarišu da se dečko prolepšao/promenio. Takve ponude ćete uglavnom naći na društvenim mrežama.

Stanje obroka na kartici se može proveriti u menzama na računaru koji stoji kod početka redova.

Cenovnik obroka:

- za studente na budžetu: doručak 40, ručak 72 i večera 59 RSD;
- za samofinansirajuće studente: doručak 105, ručak 225 i večera 185 RSD.

O svemu se dodatno možete informisati na šalterima studentske službe. Nemojte se stideti ili plašiti da pitate. Vaše je pravo da pitate, a njihova obaveza da vam odgovore i pomognu. U svakom slučaju, nas uvek možete kontaktirati za sve nejasnoće!

Novosadski vodič za brucoše

Mapa Kampusa

Legenda:

1 - Rektorat
2 - Poljoprivreni fakultet (glavni ulaz)
2a - Poljoprivredni fakultet (parking)
2b - Poljoprivredni fakultet (stočarski paviljon i ulaz 3)
2c - Poljoprivredni fakultet (ratarski paviljon i ulaz 2)
2d - Poljoprivreni fakultet (hemijski paviljon, spojen sa Tehnološkim fakultetom)
3 - Tehnološki fakultet (glavni ulaz)
3a - Tehnološki fakultet
4 - Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja
5 - Spavaonica
6 - Fontana
7a - Velika menza
7b - Mala menza
8 - Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata
9 - Blagajna ishrane (u prizemlju)
10 - Studentski dom "Veljko Vlahović"
11 - Studentski dom "Slobodan Bajić"
12 - FTN - Fakultet tehničkih nauka
12a - FTN - kula
13 - Pravni fakultet (glavni ulaz)
14 - Filozofski fakultet (glavni ulaz)
15 - PMF - Prirodno-matematički fakultet
16 - "Plantland"
17 - Visoka poslovna škola
18 - Centar za fizičko vaspitanje
19 - Ekonomski fakultet
20 - Studentski tereni za fudbal, odbojku, rukomet i tenis
21 - Teniski centar

Izvor: studentivrsac.org


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Bokic Dragana iz Sr. Mitrovice

Da li se kartica za menzu moze sredjivati krajem septembra , da se izbegne guzva a i zbog pripremne nastave za brucose ?


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
12°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 3 m/s, ENE
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?