Novosadski vrtići uveli meni za decu islamske veroispovesti

19:01:00 26.01.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Od nove školske godine u svim vrtićima Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ počeo je da se primenjuje poseban jelovnik za decu islamske veroispovesti. Odluka se primenjuje od 1. septembra 2019, ali početkom 2020. godine na oglasnim tablama vrtića postavljeni su i jelovnici za decu iz muslimanskih porodica. Ti jelovnici, kao i uobičajeni, sadrže četiri obroka - doručak, užinu, ručak i užinu, ali prilagođeni su potrebama islamske vere, javlja agencija Anadolija.

Novosadski vrtići uveli meni za decu islamske veroispovesti


Rukovodilac službe ishrane „Radosnog detinjstva“ Dejan Bašić kaže da za sada pripremaju 150 obroka za decu iz muslimanskih porodica.

- Izgradnjom nove, savremene, Centralne kuhinje „Radosnog detinjstva“ kapaciteta oko 60.000 obroka dnevno, koja pokriva 70 vrtića u Novom Sadu i prigradskim naseljima, stvorili su se uslovi i da pripremamo obroke za decu koja su na posebnom režimu ishrane. To podrazumeva pripremu obroka za decu koja imaju određenu vrstu intolerancije na namirnice, alergije i za jedan deo mališana iz muslimanskih porodica - navodi Bašić.

Dodaje da, s obzirom na činjenicu da se u ishrani muslimana ne koristi svinjsko meso, deca islamske veroispovesti jedu sve obroke kao i ostala deca, samo što se u jelovniku namirnice sa svinjskim mesom zamenjuju mesom drugih životinja, odnosno ribom.

- Kada je na jelovniku za doručak stišnjena šunka od svinjskog mesa, njima se poslužuju pileća prsa u omotu, a umesto hamburške slanine, dajemo ili konzervu ribe ili pileća prsa. Sveže svinjsko meso koje se koristi kod određenih jela za ručak, za decu iz muslimanskih porodica zamenjuje se junećim mesom - ističe Bašić.

Osim posebne pripreme, ti obroci se transportuju u posebnim posudama.

Najveći broj posebnih obroka ide u rubne delove grada, ali se takva hrana distribuira i u vrtiće gde je broj dece na posebnom režimu ishrane minimalan, jer svi roditelji koji za decu traže poseban obrok imaju pravo da se njihova deca tako i hrane.

Prema rečima muftije vojvođanskog Muhameda Ziljkića, Novi Sad je jedini u Vojvodini koji se na ovaj način odnosi prema deci iz muslimanskih porodica.On kaže da je značajno i to što i druga deca koja zbog verskih uverenja ne jedu svinjsko meso, poput Jevreja ili adventista, mogu da traže poseban režim ishrane.


Izvor: Anadolija


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.5 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?