Novosadskim roditeljima uručena dečija auto-sedišta

17:05:00 16.05.2018, Komentara: 0

Novi Sad – Povodom Međunarodnog dana porodice, petnaest budućih roditelja dobilo je dečja auto-sedišta. Sedišta su donacija Doma zdravlja „Novi Sad“ i Kancelarije za dečja auto-sedišta, a ovi roditelji su ispunili potrebne uslove i odslušali predavanja koja su u okviru aktivnosti Centra za promociju bezbednosti saobraćaja održana polaznicama Škole za trudnice novosadskog Doma zdravlja.

Novosadskim roditeljima uručena dečija auto-sedišta

foto: Dom zdravlja "Novi Sad"

Istraživanje koje je sproveo Centar za promociju bezbednosti saobraćaja pokazalo je da se više od 90% dečijih auto-sedišta neispravno koristi.

- Na nivou Srbije između 30-50% roditelja koristi auto sedišta, ali najveći problem je u tome što je 90% tih sedišta nepravilno postavljeno, tako da mi ustvari imamo samo 3-4% dece koja su nam bezbedna u saobraćaju, što je frapantan podatak – kaže Marijana Jovanović iz ovog Centra.

Dom zdravlja „Novi Sad” je pre dve godine potpisao ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Centrom za promociju bezbednosti saobraćaja a koji se tiče Kancelarije za dečija auto-sedišta u želji da se pomogne kako bi budući roditelji kroz predavanja stekli znanja i veštine kojima bi tokom vožnje maksimalno zaštitili svoju decu.

Kancelarije za dečija auto-sedišta je prva i jedina takve vrste u Srbiji, a trenutno funkcioniše kao deo projekta „I mladost i mudrost“ koji finansira OPENS2019. Projekat su podržali i Grad Novi Sad i Agencija za bezbednost saobraćaja.

Od početka rada Kancelarije, predavanja u okviru Škole za trudnice odslušalo je više od 1.300 roditelja.

Osim donacije novosadskog Doma zdravlja, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja roditeljima na korišćenje svakog meseca dodeljuje između 5 i 10 auto-sedišta, dok pravilan način njihovog postavljanja mogu naučiti u jednomesečnim javnim akcijama Centra, i to besplatno.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1004.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?