Novosadskim studentima zlato za VR naočare i odelo koje omogućava brže učenje

13:01:00 08.01.2020, Komentara: 0

Novi Sad - VR naočare i egzo odelo koji učeniku omogućavaju brže i lakše učenje u okruženju, koje liči na igru, prepoznaju greške koje učenik napravi u virtuelnom svetu i ispravljaju ih. To je najjednostavnije i najkraće objašnjenje sistema „Vovree“, koji su osmislili studenti Univerziteta u Novom Sadu, okupljeni u timu Pedomation. Oni su sa ovom idejom, krajem decembra, osvojili prvo mesto na Međunarodnom takmičenju u inovacijama u oblasti obrazovanja uz upotrebu tehnologije (Global competition in Design for Future Education) u Kini, navodi RTV.

Tim Pedomation čine Aleksandar Rajić i Olivera Pavlović, koji pohađaju master studije inženjerstva računarske grafike, Tamara Dragojević, student pedagogije na master studijama i Jovana Adamov i Ognjen Obradović apsolventi na studijama pedagogije.

Novosadskim studentima zlato za VR naočare i odelo koje omogućava brže učenje


- Sistem je programiran tako da sve uradi samostalno. Kada se virtuelni svet generiše, korisnik uroni u njega uz pomoć VR naočara i egzo odela. VR se, generalno, koristi u svrhu vizuelizacije 3d prostora, ali je egzo odelo ključno, jer omogućava da osoba fizički uđe u virtuelni svet - objašnjava Olivera Pavlović.

Egzo odelo stvara fizičke nadražaje, osećaj težine, temperature i gustine i usmerava korisnika preko egzo odela.

- Uzmimo tenis za primer. „Vovree“ bi mogao da vas usmerava tako što bi vam pokazao pod kojim uglom i kojom jačinom da udarite loptu kako bi ona pogodila određenu metu - kaže Tamara Dragojević, pedagog.

Njen kolega, Ognjen Obradović kaže da „Vovree“ pravi nešto što su oni nazvali veštačkom praksom.

- Veštačka praksa spaja teorijsko znanje i praksu u stvarnosti. Omogućava osobi da napravi grešku u virtuelnom svetu, a da ne ugrozi svoj život ili život druge osobe. Sistem prepoznaje grešku koju osoba napravi u virtuelnom svetu i ispravlja je. Vovree omogućava učeniku da savlada određene veštine u okruženju koje liči na igru. Nudi mu nebrojeno mogućnosti da radi šta god učenik želi i sve to koristi u svrhu učenja - kaže Ognjen Obradović.

- Uz pomoć „Vovree“-a možemo biti sigurni da kritičko i teorijsko učenje neće ostati bazirano samo na knjigama - smatra Tamara Dragojević.

- Mi danas umesto štampanih knjiga koristimo elektronske knjige. Umesto seminara imamo vebinare, praktično samo digitalizujemo nešto što već postoji. Moramo biti inovativni, pomerati granice - kaže Ognjen Obradović.

Ovaj tim mladih inovatora, studenata Univerziteta u Novom Sadu, sa svojim projektom, odnosno idejom, ostvario je izuzetno zapažen rezultat na Međunarodnom takmičenju u inovacijama u oblasti obrazovanja uz upotrebu tehnologije, na Beijing Normal Univerzity (BNU) u Pekingu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?