„NS patrol“ startuje početkom 2023. godine, kazne od 5.000 do 150.000 dinara

19:12:00 12.12.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Sistem nadgledanja parkiranja „Oko sokolovo“, koje će se u Novom Sadu zvati „NS patrol“, trebalo bi da startuje 1. januara. Kažnjavanje neće početi tog dana, jer, kako kaže gradonačelnik Milan Đurić, sistem se ne uvodi kako bi se građani zastrašili, već da bi se uveo red.

„NS patrol“ startuje početkom 2023. godine, kazne od 5.000 do 150.000 dinara


Gradsko veće utvrdilo je visinu kazni koje će izdavati „Oko sokolovo“, odnosno sistem „NS patrol“, koji počinje da se primenjuje početkom 2023. godine. Kako piše 021.rs, za nedozvoljeno parkiranje na ulici ili bilo kojoj drugoj saobraćajnoj površini kazna će biti 5.000 dinara, a za parkiranje na zelenom prostoru 25.000 dinara.

Međutim, kazna bi mogla da bude i veća, budući da je dodat novi član u odlukama o uređenju grada i o održavanju javnih zelenih površina, po kojem se kazne plaćaju i ako se ne dostave podaci o tome ko je upravljao vozilom u vreme prekršaja. Izmene ovih odluka naći će se na predstojećoj sednici Skupštine grada.

U predlozima odluka se navodi da će se vlasnik, u ovom slučaju fizičko lice, kazniti sa 25.000 dinara ukoliko u roku od osam dana od dana saznanja za učinjen prekršaj ne dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica kome je omogućeno upravljanje vozilom i dokaz kojim se može utvrditi ko je upravljao vozilom u tom trenutku. Kazne za privatna lica su znatno veće.

Iz Kabineta gradonačelnika pojašnjavaju uvođenje nove kazne.

- Za nepropisno zaustavljanje, odnosno ostavljanje vozila na javnoj površini trebalo bi da odgovara vlasnik vozila. U praksi su učestali slučajevi zloupotrebe od strane dela nesavesnih građana, u kojima se u cilju opstrukcije prekršajnog postupka od strane vlasnika vozila najčešće iznose tvrdnje da vlasnik vozila nije neposredno zaustavio, odnosno ostavio vozilo na javnoj površini, već da je učinilac prekršaja neko drugi, pri čemu po trenutno važećim gradskim odlukama ne postoji obaveza vlasnika da identifikuje osobu za koju tvrdi da je učinilac prekršaja - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je „u cilju sprečavanja pokušaja izigravanja propisa, predlogom odluke, kao novina, propisan prekršaj za vlasnika vozila koje je zaustavljeno na javnoj površini, ukoliko ne dostavi potpune i tačne podatke u roku od osam dana od dana saznanja za učinjeni prekršaj, o identitetu osobe kojoj je omogućeno upravljanje vozilom i dokaz na osnovu kojeg se na nesporan način može utvrditi da je ta osoba načinila prekršaj".

Iz Kabineta gradonačelnika navode da je slično propisano i Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i da se dokazom smatra pisana izjava overena od strane nadležnog organa kojom lice čije je podatke dao vlasnik, odnosno korisnik vozila, potvrđuje da je upravljalo vozilom u određeno vreme.

Prema predlogu izmena navedenih odluka, kazne za nepropisno pakiranje na javnoj površini za pravna lica je 25.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu 10.000 i preduzetnika 15.000 dinara. Uz ovo ide i 75.000 dinara za pravna lica, 25.000 dinara za odgovorna lica u pravnom licu i 50.000 za preduzetnika ako u roku od osam dana ne dostavi dokaz ko je upravljao vozilom u momentu prekršaja.

Kazne za nepropisno parkiranje na zelenoj površini za pravna lica je 150.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu 25.000 i preduzetnik 75.000 dinara. Dodatno, za zelene površine za nedostavljenje dokaza ko je upravljao vozilom u momentu prekršaja, kazne su za pravna lica je 150.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu 25.000 i preduzetnik 75.000 dinara.


Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
25°
Vlažnost: 50%
Pritisak: 1008.2 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Pon 11° - 28° Pretežno sunčano
Uto 12° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?