Obavezno zaštitite vodomere i instalacije od smrzavanja

16:12:00 03.12.2022, Komentara: 0

Novi Sad – S obzirom da je pred nama još jedna zimska sezona, iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ apeluju na građane da na vreme zaštite merne uređaje od smrzavanja.

Obavezno zaštitite vodomere i instalacije od smrzavanja

Foto: JKP "Vodovod i kanalizacija" (Facebook)




Kako navode u ovom preduzeću, obaveza potrošača je da brinu o svojim unutrašnjim instalacijama i da se staraju da vodomerno okno bude čisto i zaštićeno od smrzavanja i mehaničkih oštećenja. Napominju i da vodomer mora da bude dostupan za održavanje i očitavanje.

- Do smrzavanja vodomera dolazi u slučajevima kada oni nisu propisno smešteni i adekvatno postavljeni. Takođe, nije redak slučaj da dođe do smrzavanja i pucanja unutrašnjih instalacija u objektima koji se tokom zime ređe koriste. U takvim slučajevima vodomeri bi trebalo da se utople, kao i da se ispusti voda iz cevi u objektima u kojima se ne boravi - podsećaju u JKP „Vodovod i kanalizacija“ i posebno apeluju na vlasnike vikendica, budući da se u njima tokom zime ređe boravi.

- Ukoliko je vodomer postavljen plitko, tada je potrebno postaviti neki termoizolacioni materijal preko njega. To mogu biti daske, stiropor ili slama. Potrošači koji imaju propisno izgrađena vodomerna okna ne treba da strahuju od smrzavanja vodomera i ukoliko je vodomerno okno poklopljeno, ne postoji opasnost od takve vrste oštećenja - navodi se u saopštenju.

Takođe, potrebno je proveriti i unutrašnje instalacije, a posebna pažnja da se obrati na dotrajale slavine i vodokotliće jer će se time smanjiti troškovi i rasipanje pijaće vode.

- Ukoliko na vreme zaštitite i svoje merne uređaje, predupredićete eventualne troškove uzrokovane pucanjem istih. Sve uočene kvarove na vodomeru, građani mogu prijaviti našem Kontakt centru na 0800/333-021 - ističu u JKP „Vodovod i kanalizacija“.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 998.6 mb
Vetar: 1 m/s, N
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?