Obeležavanje 82. godišnjice Novosadske racije, jednog od najvećih zločina u II svetskom ratu

16:01:00 21.01.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Godišnjica Novosadske racije, jednog od najvećih zločina u II svetskom ratu, biće obeležena u utorak, u 12 časova, na Keju žrtava racije, kod spomenika „Porodica“.

Obeležavanje 82. godišnjice Novosadske racije, jednog od najvećih zločina u II svetskom ratu

Foto: Grad Novi Sad




U ime Srpske pravoslavne crkve molitveni pomen održaće Episkop bački Irinej, dok će komemorativni obred Jevrejske zajednice, pomen i besedu održati vrhovni Rabin Srbije Isak Asiel.

Potom će pomen biti održan i na Štrandu, kod glavnog ulaza, na zelenom platou, gde je smešteno spomen obeležje

Pored centralnog događaja na Keju, od 20 časova Novosađani mogu pogledati predstavu učenika i profesora Gimnazije „Laza Kostić“ na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta „Nekršteni dani“.

Dan ranije, sutra, takođe u 12 časova, biće otkrivena treća po redu spomen-ploča posvećena žrtvama Pogroma, na Uspenskom groblju.

Eparhija Bačka je u saradnji sa Istorijskim arhivom Novog Sada pripremila je Spomenicu o Pogromu, čija će prezentacija biti 26. januara u 18 časova u Istorijskom arhivu Grada.

Obeležavanja 82. godišnjice Pogroma u Novosadskoj raciji započet je 16. januara otvaranjem multimedijalne izložbe „Sećaj se zauvek“ posvećenoj stogodišnjici rođenja Aleksandra Tišme, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, a završava se 5. februara u Mošorinu izložbom „Stradanje sveštenika tokom Šajkaško – Novosadske racije“ u 18 časova.

Podsetimo, u jeku drugog svetskog rata, u zimu 1942. godine mađarski fašisti izvršili su nezapamćen zločin nad srpskim, jevrejskim i romskim stanovništvom u južnoj Bačkoj.

Između 21. i 23. januara, mađarska vojska pod izgovorom da je u pitanju racija u cilju otkrivanja skrivenih partizana, počela je streljanje civila na ulicama. Većinu pohapšenih su prebacili kamionima na gradsku plažu Štrand na obali Dunava gde su žrtve u koloni streljane jedna po jedna nakon čega su im tela bačena pod zaleđen Dunav.

Tokom ta tri dana, ubijeno je oko 2.000 ljudi.


Antifašisti sutra odaju počast ubijenima


Novosadski antifašisti sutra kod spomenika „Porodica“ počast ubijenima u Novosadskoj raciji.

Kako prenosi 021.rs, Antifašistički front 23. oktobar je najavio okupljanje u 19 časova na Keju žrtava racije kako bi minutom ćutanja odali počast žrtvama fašističke racije i položili venac na spomenik.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
20°
Vlažnost: 64%
Pritisak: 1013.2 mb
Vetar: 7 m/s, ESE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?