Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv side na više lokacija u gradu

19:11:00 30.11.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Prvi decembar, Svetski dan borbe protiv side, biće obeležen sutra na više lokacija u gradu.

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv side na više lokacija u gradu

Udruženje Prevent će od 10 do 12 sati biti u TC Sad Novi Bazaar gde će posetioci moći da razgovaraju sa njihovim članovima o HIV/AIDS-u, dobiju edukativni materijal i kondome, kao i da saznaju gde i kada se mogu testirati na HIV.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i Studentski centar organizovaće noćno testiranje na HIV za mlade do 30 godina. Testiranja će biti 1. i 2. decembra, od 20 do 22 časa, i to u četvrtak u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, a dan kasnije u studentskom domu "Živojin Ćulum".

Tribine o HIV/AIDS-u biće u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj", sa početkom u 12.30 sati i u Domu učenika srednjih škola "Brankovo kolo", od 19.30 sati.

Inače, na Odsek za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine ove godine se javilo 29 novootkrivenih pacijenata, od kojih je jedna trećina bila u fazi AIDS-a što je sličan procenat kao i prethodnih godina.

U KCV kažu da se ukupno na Odseku redovno kontroliše i leči 279 osoba sa ovom infekcijom od kojih je više od 90 odsto stabilno na terapiji što znali da nema virus u krvi, odnosno više nije zarazna.

"Lekovi za ovu infekciju se izdaju na recept svim pacijentima od strane ovih lekara i svi su besplatni. Radi se o savremenim lekovima uz pomoć kojih je, ukoliko se pacijenti pridržavaju terapije, moguć dug, praktično normalan životni vek", saopšteno je iz KCV.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
16°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 992.3 mb
Vetar: 11 m/s, N
Sre 6° - 9° Moguća kiša
Čet 5° - 14° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?