Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

19:01:00 26.01.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je danas u Novom Sadu.

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta


U okviru ceremonije obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta na Jevrejskom groblju u Novom Sadu pročitana je molitva na hebrejskom jeziku za žrtve fašističkog terora, a hor JONS „Hašira“ izveo je „Tužnu pesmu“.

- Holokaust je najstrašniji događaj u istoriji čovečanstva i želimo da se nikom, više nikada ne ponovi. Antisemitizam, međutim, nije nikada do kraja iskorenjen i danas se u našem društvu javljaju incidenti. Moramo se tome suprostaviti, jer kada se jednom spirala zla pokrene, jako ju je teško zaustaviti – naglasio je predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark.

On se zahvalio zameniku gradonačelnika Novog Sada Igoru Crnobaracu koji je prisustvovao obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta ističući da se okupljanjem i zajedništvom na današnji dan simbolično pokazuje spremnost da se suprotstavi svakom obliku nasilja i rasne diskriminacije.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, usvojenom 1. novembra 2005. godine, 27. januar proglašen je za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Tog dana, 1945. godine, jedinice Crvene armije oslobodile su najveći logor smrti u razdoblju Drugog svetskog rata, Aušvic – Birkenau u Poljskoj.



Foto: Grad Novi Sad


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
23°
Vlažnost: 50%
Pritisak: 1003.1 mb
Vetar: 5 m/s, W
Uto 14° - 26° Poslepodnevni pljuskovi
Sre 13° - 22° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?