Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

20:01:00 27.01.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Povodom 27. januara Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, predstavnici Jevrejske opštine i Grada Novog Sada položili su vence na spomenik na Jevrejskom groblju u Novom Sadu.

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Foto: Grad Novi Sad



Tog dana je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, a rezolucija kojom je doneta odluka o obeležavanju 27. januara jednoglasno je usvojena na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1. novembra 2005. godine.

- Ponovo ću citirati velikog Pekića i reći da ne možete razumeti budućnost i sadašnjost, ako ne razumete ono što vam se dogodilo u prošlosti. Kada god pričamo o teškim i bolnim događajima ne radimo to da bismo ostali zatočeni u prošlim vremenima, nego da izvučemo pouku i izbegnemo takve strašne pojave. Sa našom ponositom jevrejskom zajednicom svake godine obeležavamo 27. januar, ali i u aprilu obeležavamo dan sećanja na pogrom Jevreja iz Novog Sada, pred kraj Drugog svetskog rata. To su nenadoknadivi gubici za naš grad i našu državu. Ako neko može da razume patnju jevrejskog naroda, to je srpski narod koji je takođe stradalnički i koji je podneo ogromne žrtve i u Drugom i u Prvom svetskom ratu. Antisemitizam nikad nije, niti će biti prihvaćen u Srba, saosećamo sa Jevrejima i vekovima živimo zajedno na ovim prostorima – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Predsednik Jevrejske opštine Mirko Adam rekao je da je svake godine sve manje svedoka tragičnih događaja i njihovih naslednika, ali da se strašni pogrom nikada neće zaboraviti, i istoričari će i dalje istraživati i otkrivati nove podatke o Holokaustu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1004.3 mb
Vetar: 3 m/s, SSE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?