Obeležena 75. godišnjica Novosadske racije

18:01:00 23.01.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Komemoracija povodom 75 godina od Novosadske racije održana je danas na Keju žrtava racije, u znak sećanja na žrtve zloglasne akcije okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine ubijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi.

Obeležena 75. godišnjica Novosadske racije

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić rekao je na komemoraciji da u Novosadskoj raciji nema krivice celog naroda, već samo pojedinaca.

- Krivica je bolesnih umova zadojenih fašizmom i nacizmom, ideologijama koje dojučerašnjeg suseda pretvaraju u zver. Podsećamo se na te događaje da bismo prepoznali uzroke nesuglasica, kako bismo ih u korenu presekli i sprečili da dođe do katastrofalnih posledica. Bolje je razgovarati i pregovarati hiljadu godina, nego ratovati jedan dan i jedan čas – poručio je Nikolić.

Gradonačenik Miloš Vučević kazao je da je pre 75 godina u Novom Sadu vladao užas i da bi "istina o fašističkoj raciji trebalo da nas ujedini u borbi protiv patološke mržnje i šovinističkog ludila".

- Verujem da će nam uvek biti važnije kakvi smo, a ne ko smo, i da ćemo na ružne reči odgovarati lepim. I verujem da ćemo u našem Novom Sadu uvek slobodno živeti i govoriti i srpski, i romski, i mađarski i da ćemo se uvažavati, razumeti, poštovati u svima našim razlikama - rekao je Vučević.

Obeležena 75. godišnjica Novosadske racije

Vence na spomenik „Porodica“ položili su predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, zatim, delegacije Vlade AP Vojvodine, Grada Novog Sada, Ambasade Izraela, Ambasade Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske, kao i predstavnici potomaka žrtava Novosadske racije. Takođe, pored mnogobrojnih građana, koji su položili cveće na spomenik „Porodica“, to su učinili i predstavnici ambasada Kipra, Savezne Republike Nemačke, Velike Britanije, Ruske Federacije, Sjedinjenih američkih država.

U okviru programa obeležavanja Novosadske racije, nastupio je Hor Jevrejske opštine „Hašira“, Hor Saborne crkve „Sveti Georgije“ i orkestar Garde Vojske Srbije. Po završetku programa, građani su se uputili na novosadsku plažu „Štrand“, gde su delegacije Grada Novog Sada, Jevrejske opštine Novi Sad i Eparhije Bačke položile cveće na spomen obeležje žrtvama Novosadske racije.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
10°
Vlažnost: 71%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 5 m/s, NW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?