Objavljeni pozivi za stručnu praksu i stručno osposobljavanje nezaposlenih

12:01:00 28.01.2016, Komentara: 2

Novi Sad - Grad Novi Sad objavio je dva javna poziva - Javni poziv za realizaciju programa stručne prakse i Javni poziv za stručno osposobljavanje pripravnika na teritoriji Grada Novog Sada u 2016. godini.

Objavljeni pozivi za stručnu praksu i stručno osposobljavanje nezaposlenih

Program stručne prakse finansira se od šest meseci do godinu dana za ukupno 120 nezaposlenih i to: 100 osoba sa završenim visokim obrazovanjem i 20 osoba sa završenim višim ili trogodišnjim visokim obrazovanjem. Nezaposleni će na stručnoj praksi od Graada dobijati 20.000 dinara, odnosno 18.000 dinara i odgovarajuće doprinose.

Program pripravnika podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenih za samostalan rad u struci i sticanje uslova za polaganje pripravničkog, odnosno drugog stručnog ispita, za period od 12 meseci. Novac za realizaciju programa pripravnika koristi se za naknadu troškova zarade pripravnika, u mesečnom iznosu od 38.000 dinara za stručno osposobljavanje 80 pripravnika sa visokim obrazovanjem, u periodu od godinu dana.

Goran Sečujsk, član Gradskog veća za privredu, kaže da su ovo dve mere iz Akcionog plana zapošljavanja koje će biti realizovane u 2016. godini.

- Ovo su prve dve mere Grad Novi Sad je za obe mere izdvojio 66,6 miliona dinara, a planirano je da će biti obuhvaćeno oko 200 mladih koji su nezaposleni i nemaju radnog iskustva u struci - izjavio je Sečujski.

Grad Novi Sad je za realizaciju mera iz Akcionog plana zapošljavanja za 2016. godinu iz budžeta izdvojio 105 miliona dinara, a osim programa pripravnika i programa stručne prakse, u Gradskoj kući kažu da će se i ove godine realizovati javni radovi, subvenicije za otvaranje novih radnih mesta, subvencije za samozapošljavanje, sajmovi zapošljavanja i univerzitetska profesionalna praksa studenata.

- Istakao bih program podsticanja samozapošljavanja, tako da smo za ovu godinu predvideli povećanje subvencija za početnike u biznisu koje će pojedinačno iznositi od 150.000 do 400.000 dinara u zavisnosti od delatnosti i biznis planova, a poseban javni poziv za samozapošljavanje biće namenjen nezaposlenim ženama koje žele da pokrenu sopstvene biznise. Svima onima kojima Grad Novi Sad odobri subvencije za samozapošljavanje biće obezbeđena i besplatna usluga mentorstva. Pored navedenog, Grad Novi Sad će finansirati obuke za deficitarna zanimanja iz oblasti IT sektora i za stare zanate - istakao je Sečujski.

Javni pozivi za program pripravnika i program stručne prakse su otvoreni do 18. februara 2016. godine, a više informacija zainteresovani poslodavci sa teritorije Grada Novog Sada mogu dobiti u Gradskoj upravi za privredu, Rumenačka br. 110 a, telefonom na 452-414, 6614-085 i 66-24-282.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Marina

, *.dynamic.stcable.net

Da li ovo vazi samo za poslodavce iz Novog Sada ili mogu i poslodavci iz okolnih mesta da konkurisu?


Miroslav

, *.fco.mts.telekom.rs

Interesuje me da li mogu da se prijavim za konkurs zivim u Backom Jarku?


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
14°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 1003.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?