Obnavlja se rodna kuća bana Jelačića

21:10:00 16.10.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu uskoro će biti obnovljena novcem iz državnog budžeta. Predsednik Srbije Aleksandar Vučuć izjavio je da je Hrvatskom nacionalnom veću Vojvodine uplaćeno pola miliona evra za tu namenu.

Obnavlja se rodna kuća bana Jelačića

Gradonačelnik Miloš Vučević kazao je da je Grad Novi Sad već danas preduzeo konkretne korake.

- Zavod za zaštitu spomenika kulture već stupio u kontakt sa svim suvlasnicima u tom objektu, a obavljeni su i preliminarni razgovori sa njima kako bi se ishodovale neophodne dozvole i saglasnosti za izvršenje radova. Taj kompleksan projekat ćemo koordinirati sa Hrvatskim narodnim vijećem i sa Vladom Srbije kako bismo ga uspešno realizovali na zadovoljstvo i ponos svih - rekao je Vučević.

Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 1801. godine, a na kući u kojoj je rođen stoji spomen-ploča s natpisom „U ovom domu rodio se 16. listopada 1801. slavni hrvatski ban grof Josip Jelačić“. Na dan rođenja krstio se u petrovaradinskoj župnoj crkvi Sv. Jurja.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
11°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?