Obnovljena Radionica u Novom Sadu – u ateljee se vraćaju umetnici

09:04:00 16.04.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Nova Radionica u Kreativnom distriktu, u Evropskoj prestonici kulture, počinje da radi 28. aprila. Nekadašnje zanatlijsko mesto u staroj fabrici žica ponovo postaje radionica - za vizuelnu umetničku produkciju.

Obnovljena Radionica u Novom Sadu – u ateljee se vraćaju umetnici


U Radionicu se vraćaju vrsni novosadski umetnici koji su tu stvarali u neuslovnim prostorima, sada reprezentativnim ateljeima, saopšteno je.

- Veoma nam je drago da je ovaj deo grada nakon više decenija konačno doživeo transformaciju i da je zaživela ideja kulturnog distrikta. Smatramo da se ovaj proces odvija u dobrom pravcu, s obzirom na to da je sačuvan identitet ove lokacije, ali da je prilagođen novim sadržajima i korisnicima. Ovih dana se useljavamo u svoje stare – nove ateljee koji su sada daleko bolji i prikladniji za stvaralački rad - rekao je slikar i vajar Petar Mirković iz nekadašnje tzv. Kineske četvrti.

Umesto bučnih mašina i uslužnih zanata, u Radionici, obnovljenoj zahvaljujući delegaciji EU u Srbiji, uskoro će početi da rade umetnice tkalje Ateljea „61“. Jedinstvena ustanova u Evropi, i po kolekciji tapiserija, ali i načinu i kvalitetu rada, upotpuniće viziju obnove i razvoja stogodišnje istorije autentičnog industrijskog i zanatskog nasleđa, dodaje se u saopštenju.

Obnovljena Radionica u Novom Sadu – u ateljee se vraćaju umetnici


- Ovaj objekat će biti sinonim za prostor koji okuplja publiku i umetnike. Biće mesto gde će moći da se realizuju edukativne radionice, tribine, fimske projekcije, a umetnici će imati priliku da stvaraju, razvijaju i izlažu svoje radove, u posebno prilagođenom, atraktivnom i novom prostoru koji će doprineti razvoju novosadske kulturno-umetničke scene, kao i razvoju publike što nam je svakako zajednički cilj - navode iz delegacije EU u Srbiji.

Kako od zapuštenog i nebezbednog prostora do ateljea i izložbi kojima će se Novi Sad i Srbija ponositi - posetioci će videti od 28. do 30. aprila tokom „Zastava budućnosti”.

U Radionici će biti otvorena i prva izložba „Crteži putuju vremenom“ koja obuhvata radove generacija dece više od pola veka unazad. Time će i ovaj obnovljeni prostor, uz Fabriku, Skladište, Menzu, Biro i KS Liman, biti predat mladima, da ga ponovo ožive raznovrsnim umetničkim stvaralaštvom kroz 70 događaja u Kreativnom distriktu.

Foto: NESPK, S. Novaković i V. Veličković


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
21°
Vlažnost: 43%
Pritisak: 995.2 mb
Vetar: 3 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?