Obnovljeno pola fasada u Podgrađu

11:11:00 28.11.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Završena je rekonstrukcija polovine planiranih objekata u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, a svi radovi trebalo bi da budu gotovi na proleće.

Radovi, koji su počeli krajem maja tekuće godine, podrazumevaju obnovu 21 fasade u četri faze, koje nadziru stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Obnovljeno pola fasada u Podgrađu

Njima je obuhvaćena kompletna obnova oštećenih i degradiranih elemenata uličnih fasada, restauracija i konzervacija malterske plastike, detalji izvedene iz gipsa, terakote, restauracija fasadne stolarije i vajarski deo figura svetaca u nišama pročelja. Stara originalna stolarija se restaurira, konzervira i farba, uz zamenu potpuno degradiranih elemenata. Ovim radovima obuhvaćena je i fasadna strana prozora sa spoljašnjim krilima, a takođe se konzolne svetiljke javne rasvete od kovanog gvožđa restauriraju i konzerviraju.

Obnovljeno pola fasada u Podgrađu

Radove je danas obišao gradonačelnik Miloš Vučević, koji je kazao da je zadovoljan kako napreduju, ali da će treću fazu obnove Podgrađa diktirati vremenski uslovi.

"U poslednjoj fazi, za dva objekta treba da se završi proces oko javne nabavke za izbor izvođača. Od direktora Zavoda sam dobio informaciju da će već na proleće Novosađani i naši gosti moći da se šetaju uređenim Podgrađem u potpuno novom ruhu, što znači da nas tada očekuje kompletan završetak radova na fasadama stradalim od zuba vremena. Sve to je deo šireg projekta pripreme Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, i radujemo se svakom napretku koji nam dolazi kao eho te laskave titule", rekao je Vučević.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.5 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?