Očišćene katakombe Petrovaradinske tvrđave

18:02:00 08.02.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Katakombe Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu očišćene su od smeća posle 70 godina, a iz njih je izneto više od 20 tona otpada, piše portal 021.rs. Čišćenje su organizovali građani okupljeni u "Urbanu gerilu ratnika iz podzemlja" (UGRIP).

Očišćene katakombe Petrovaradinske tvrđave

Oni su tokom proteklih godinu i po dana organizovali 132 akcije čišćenja, i tokom njih mapirali otpadne vode, kanalizacije, kao i mesta na kojima se nalaze velike količine đubreta.

Predstavnik UGRIP-a Leon Šurbanović rekao je da je veliki problem što su građani uzurpirali sistem katakombi i dodao da su umetnici u svojim ateljeima napravili toalete, pa su fekalije završavale u podzemlju Tvrđave.

"U našim akcijama nismo imali podršku, sve što smo radili činili smo sami i sami smo to finansirali. Naravno, dobijali smo tapšanje po ramenu za to, ali ne žalimo ni trena", rekao je Šurbanović i založio se za otvaranje muzeja koji će biti posvećen Petrovaradinskoj tvrđavi.

Šurbanović je dodao da je kontraminski sistem Petrovaradinske tvrđave treći najveći na svetu, a oni koji uđu u njega imaju priliku da prepešače i po 20 kilometara.

Izvor: Beta


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
16°
Vlažnost: 45%
Pritisak: 999.9 mb
Vetar: 1 m/s, SSW
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?