Od danas će državni službenici biti ljubazniji

10:02:00 04.02.2019, Komentara: 0

Svaki od 20.000 državnih službenika dobiće obrazac sa pravilima za ponašanje prema strankama, saradnicima, šefovima. Ukoliko se toga budu pridržavali, biće novčano nagrađivani.

Od danas će državni službenici biti ljubazniji


Naime, danas stupa na snagu akt pod nazivom „Uredba o određivanju kompetencija za rad državnih službenika“ koji za svakog službenika koji je zaposlen na republičkom nivou precizira osnovna pravila ponašanja na radnom mestu.

- Svako radno mesto i svaki radnik imaće svoj obrazac sa naznačenim modelima ponašanja i znanja koja se od njega očekuju. Reč je o dokumentu koji vrlo precizno propisuje načine ponašanja i sposobnosti koje mora da ima svaki državni službenik. Propisane kompetencije i potrebne veštine biće prilagođene vrsti posla i različite za svako radno mesto. O njima će odlučivati rukovodilac odeljenja u saradnji sa jedinicom koja se bavi kadrovima u nadležnom organu - kaže izvor Blica iz Nemanjine 11 i dodaje da su od ove, najnovije uredbe izuzeti državni službenici na lokalnom nivou kojih takođe ima oko 20.000.

Praktično, za državne službenike na izvršilačkim mestima koja nisu rukovodeća zahtevaće se otvorenost, ljubaznost i strpljivost prema saradnicima. Oni moraju da budu i dobri slušaoci, da obraćaju pažnju i razumeju onoga ko im govori. S druge strane, ovaj državni službenik mora da bude jasan, elokventan i precizan kada objašnjava. Sve to treba da poseduje i jedan šalterski radnik koji radi sa građanima i na njihov zahtev izdaje i prima dokumenta iz različitih oblasti.

S druge strane, od rukovodilaca odeljenja se zahteva pristupačnost. Oni moraju da poštuju različitosti, da jasno i smireno saopštavaju i dobre i loše vesti, da ulažu napor da ublaže napetost saradnika, ali i da uspešno pregovaraju, podstiču tim na bolji rad i daju podršku.

Vlada je prethodno donela uredbu za ocenjivanje državnih službenika koja će trajati tokom ove i 2020. Nakon toga, u 2021. rukovodioci će doneti pisanu ocenu za svakog zaposlenog, a oni koji se dobro pokažu mogu da računaju na povećanje zarade od 2.000 do 8.000 dinara mesečno.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
17°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 1001.1 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Čet 14° - 25° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 14° - 25° Poslepodnevni pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?