Od odbačenih uređaja prave igračke i ukrase

13:11:00 19.11.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Učenici Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu zajedno sa svojim profesorima uče kroz igru tako što recikliraju elektronske komponente i koriste ih da naprave igračke, ukrase i razne druge stvari.

Od odbačenih uređaja prave igračke i ukrase

Foto: Screenshot


Za svoje projekte koriste stare i pokvarene uređaje iz škole, ali materijal donose i iz svojih domaćinstava. U poslednje vreme pojedine lokalne firme im doniraju svoj elektronski otpad.

Od uređaja koji bi inače završili na otpadu, učenici EŠ "Mihajlo Pupin" pravili su razne stvari, od lutkica do stalaka za držanje poruka. Izradili su i maketu obnovljivih izvora električne energije koju su ove godine na Svetskom danu energetske efikansosti poklonili Osnovnoj školi "Nikola Tesla".

Jasna Skomrak, profesorica praktične nastave i lider projekta, objašnjava za 021 da je sa učenicima počela da radi kada je primetila koliko se gomila elektornski otpad.

- Pre svega, učimo koliko su te komponente opasne po životnu sredinu, a svi smo svesni da se količina elektronskog otpada po eksponencijalnom zakonu povećava. Svi mi lako odbacujemo mobilne telefone i razne druge uređaje. Ljudi nažalost nisu svesni kojim sve opasnostima po ljudsko zdravlje na taj način doprinose - objašnjava Skomrak.Pored toga što đaci uče kako da rastavljaju i sastavljaju električne komponente, oni pokazuju inovativnost, druže se i prave stvari koje kasnije mogu da doniraju ili poklone dragim ljudima.

Ove godine dobili su i projekat Evropske trening fondacije (European Training Foundation - ETF) iz Torina pod nazivom "Benefit for the people", a snimljen je i kratak film o projektu Jasne Skomrak i njenih učenika. Film je prikazan u Torinu na godišnjoj konferenciji Evropske trening fondacije početkom novembra.

Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
22°
Vlažnost: 50%
Pritisak: 1005.1 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?