Od početka aprila 16 požara na Fruškoj gori

19:04:00 13.04.2020, Komentara: 0

Novi Sad - U Nacionalnom parku Fruška gora od početka aprila zabeleženo je 16 požara, a ukupno je izgorelo oko 45 hektara niskog rastinja. Kako navode u Upravi parka, od 16 požara, dva su bila veća, dok su ostali, manji izazvani mahom bacanjem pikavaca iz vozila u pokretu. U većim požarima nisu bile zahvaćene šume, osim što je šumski pojas zahvaćen u manjoj meri na lokalitetu „Susečki rit“ (topole i vrbe).

Od početka aprila 16 požara na Fruškoj gori

foto: NP Fruška gora, požar 4. aprila

- Nakon 4. aprila i požara na lokalitetu „Dumbovo“, ponovo je 8. aprila u večernjim časovima buknuo požar nešto većih razmera u granicama zaštitne zone Nacionalnog parka na lokalitetu „Katanske livade“ nedaleko od sela Čerević. U međuvremenu se desilo nekoliko manjih požara mahom uz asfaltirane puteve, za koje se pretpostavlja da su nastali usled bacanja pikavaca cigareta kroz prozor automobila u toku vožnje koji su brzom reakcijom Čuvarske službe i vatrogasaca u kratkom roku ugašeni - kažu za 021.rs u Nacionalnom parku „Fruška gora“.

Za sada iz policije nema informacija o pronalasku počinilaca.

U Upravi parka apeluju na građane da za vreme vanrednog stanja, tj. za vreme policijskog časa ne dolaze na Frušku goru, a istovremeno pozivaju sve posetioce da se odgovorno ponašaju prema prirodi. U Upravi Nacionalnog parka napominju da je strogo zabranjeno loženje vatre na otvorenom i da je kazna za taj prekršaj do 100.000 dinara.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
12°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?