Od početka godine posađeno više od 660 stabala novog drveća i dosta ukrasnog šiblja, na Keju 270 sadnica ruža

12:03:00 02.03.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Radnici JKP „Gradsko zelenilo“ zasadili su od početka godine u više gradskih kvartova 663 sadnice novog drveća, 3.370 komada ukrasnog šiblja, kao i 275 sadnica ruža na Beogradskom keju.

Od početka godine posađeno više od 660 stabala novog drveća i dosta ukrasnog šiblja, na Keju 270 sadnica ruža


Kako je saopšteno, na Limanima je posađeno 250 sadnica graba, koprivića, jasena i bagrema, i 200 sadnica ukrasnog šiblja. U centru grada posađeno je 89 sadnica sorbusa, lipe i ukrasnih trešanja. Centralna gradska zona ulepšana je sa čak 1.900 komada ukrasnog šiblja. Detelinara je bogatija za 68, a Petrovaradin za 97 novih stabala lišćara. Na ove dve lokacije posađano je i 194 sadnice ukrasnog šiblja. Na Novom naselju, Klisi, Podbari, Salajci i Rotkvariji posađeno je 159 sadnica lišćara i 1.076 sadnica ukrasnog šiblja.

Kako je navedeno u saopštenju „Gradskog zelenila“, na zahtev gradonačelnika Milana Đurića, u narednom periodu maksimalno pojačati mere zaštite postojećeg i sadnje novog drveća u gradu i prigradskim naseljima.

- Sadnja novog drveća biće nastavljena i tokom marta. A naš najvažniji zadatak u narednim danima jeste nastavak tretiranja drveće specijalnom mešavinom pesticida i herbicida, koji drveće štite od štetnih organizama i bolesti, kako bismo sačuvali svako stablo i doprineli njegovog boljoj biološkoj kondiciji - kaže Miloš Egić, direktor „Gradskog zelenila“.

Inače, „Gradsko zelenilo“ uvelo je 22. februara, po ugledu na svetske metropole, specijalni tretman zimske zdravstvene nege drveća, tokom kog se crvenim i plavim uljem, koja sadrže specijalno odabrane fungicide, insekticide i posebnu mešavinu mineralnih ulja, tretira drveće i ukrasno šiblje i žbunje u svim gradskim parkovima, uličnim drvoredima, i kvartovskim zelenim površinama. Tretmani se sprovode uz saradnju s Institutom za nizijsko šumarstvo.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 994.9 mb
Vetar: 3 m/s, E
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?