Od ponedeljka „hirurško“ ulanjanje truleži sa stabala

08:04:00 05.04.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Novi Sad, prvi u regionu, uvodi novu meru nege - lečenja drveća dendrohirurgijom.

Od ponedeljka „hirurško“ ulanjanje truleži sa stabala


Drveće, ukrasno šiblje i žbunje u novosadskim parkovima zaštićeno je od insekata i gljiva truležnica, a nakon 10. aprila, kada većina drvoreda ozeleni, počeće primena „hirurškog“ uklanjanja truleži sa stabala na kojima je uočena.

- U saradnji s Institutom za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine ustanovili smo protokole lečenja drveća hirurškim putem. To podrazumeva fizičko istrugivanje truleži, premazivanje stabla jakim rastvorima insekticida i fungicida i plombiranje očićšenih delova drveća specijalnim betonima i purpenama. Na taj način zaštitićemo drvo od spoljnih uticaja, sprečićemo dalje širenje truleži, prodor štetnih insekata i drveću produžiti biološki kapacitet i život - kaže direktor JKP „Gradsko zelenilo“ Miloš Egić.

Podsetimo, kako bi drveće učinili otpornijim na bolesti, radnici JKP „Gradsko zelenilo“ su tokom marta plavim i crvenim uljem, koja sadrže specijalne mešavine insekticida i fungicida tretirali drveće u gradskim parkovima i uličnim drvoredima.

Zimskim tretiranjem su obuhvaćena sva stabla u Dunavskom, Futoškom, Limanskom, Novom parku između Novog naselja i Detelinare, Železničkom parku, Molinarijevom parku, parku kod OŠ „Jovan Dučić“ i u Kampusu. Drveće i šiblje tretirano je i na Tvrđavi, Bulevaru Oslobođenja, Futoškom putu, bulevaru Vojvode Stepe, Jevrejskoj ulici i Staničnom trgu.

- Specijalnim tretmanom, koji se obavljao iz leđnih, ili traktorskih atomizera, u danima kada nije bilo kiše i kada je temperatura vazduha bila iznad 10 stepeni, da bi čestice ulja mogle da se zalepe za grane, obuhvaćeno je preko osam hiljada stabala lišćara i četinara, i šiblje na površini od 33.208 kvadrata. Zimska nega drveća završena je 3. aprila tretiranjem ruža na površini od 1.182 kvadratnih metara na Detelinari, Slaviji i Novom naselju - kaže Egić.



Foto: JKP "Gradsko zelenilo"


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1000.3 mb
Vetar: tiho m/s, -
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?