Od sutra skuplja putarina, uskoro poskupljuju i vozne karte

16:07:00 09.07.2024, Komentara: 0

Putarina na putevima u Srbiji biće skuplja od sutra, 10. jula jer je Vlada Srbije dala zeleno svetlo za novi cenovnik „Puteva Srbije“.

Od sutra skuplja putarina, uskoro poskupljuju i vozne karte


Tako će od Novog Sada do Beograda putarina umesto dosadašnjih 290 koštati 310 dinara. Putarina od Novog Sada do Subotice, koja je bila 440, sada će biti 490 dinara.

Popuste će i dalje ostvarivati korisnici elektronske naplate od šest odsto, kao i kamioni sa motorima „Euro 6“ od 10 odsto.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će Vlada Srbije do kraja godine osnovati preduzeće za naplatu putarine, jer će se od sledeće putarina naplaćivati i na brzim saobraćajnicama. Prema njegovim rečima, cena putarine na tim saobraćajnicama neće biti kao na auto-putevima. Takođe, kaže, uvodi se naplata za kamione preko 7,5 tona na pojedinim magistralnim putevima, kako bi ih zaštitili od prekomernog opterećenja.

Rekao je da je veoma važno pospešiti naplatu putarine tagovima, jer to ubrzava prolaz na naplatnim rampama i olakšava plaćanje. Novo preduzeće bi, kaže, trebalo se pozabavi i time da oni koji kupuju tagove dobiju besplatnu putarinu u vrednosti taga.

Najavio je i da će biti uvedeni određeni popusti za električne automobile kad je u pitanju naplata putarine.

Vesić je izjavio i da će do kraja godine biti gotova brza pruga Beograd-Subotica i potvrdio da će poskupeti vozne karte, te da će karta od Beograda do Subotice koštati oko 1.100 dinara. Nije rekao koliko će koštati karta za sve popularniji voz Soko koji saobraćaj između Novog Sada i Beograda.

Kazao je i da će do maja 2025. u Srbiji biti postavljeno novih 80 elektropunjača, a u naredne četiri godine 320 novih punjača.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
23°
Vlažnost: 61%
Pritisak: 1005.9 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Ned 18° - 33° Pretežno sunčano
Pon 20° - 26° Kiša

Anketa

Kupate li se na Štrandu?