Od večeras serija tretmana usmerena na staništa azijskog tigrastog komarca

19:07:00 19.07.2022, Komentara: 0

Novi Sad – U narednih nekoliko dana „Ciklonizacija“ će izvesti seriju tretmana sa zemlje i iz vazduha protiv odraslih formi invazivnih vrsta komaraca. Ova akcija protiv azijskog tigrastog komarca je nastavak slične serije tretmana izvedene u trećoj dekadi juna.

Od večeras serija tretmana usmerena na staništa azijskog tigrastog komarca

Foto: Ciklonizacija



Akcija počinje večeras od 21 čas tretmanima sa zemlje koji će biti izvedeni u naseljima Sajlovo, Salajka, Satelit, Detelinara, Sajmište, Grbavica, Adamovićevo naselje i Bantić.

Sutra, u ranim jutarnjim časovima, tretman sa zemlje biće izveden na Novom Naselju, Keju, Štrandu i Ribarskom ostrvu, a početak je u 4.30 časova. Paralelno, od 5 časova, startuje tretman iz vazduha koji će obuhvatiti zone iznad kasarne Jugovićevo, Novog groblja, ranžirne stanice i uz prugu kod luke ka Žežljevom mostu.

Akcija će biti nastavljena u večernjim časovima, od 21 čas, tretmanima sa zemlje u naseljima Telep, Adice i Kamenjar.

Prekosutra u 4.30 časova startuje jutarnji tretman protiv odraslih komaraca sa zemlje u naseljima Rotkvarija, Podbara, Centar i Stari grad.

Izvorišta tigrastih komaraca, u urbanim sredinama, su pre svega zapuštena dvorišta, kišničare, septičke jame, odložene stare gume, slivnici, šahtovi, saksije za cveće, burad, kofe i sve posude u kojima se nakuplja kišnica. Na terenu su, kako pojašnjava menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“ Dario Aćimović, uzorkovane larve tigrastog komarca i iz mikro izvorišta kao što su pivske flaše, konzerve, ambalaže u kojima je bilo dovoljno nutrijenata i vode da se formira celokupan razvojni cikus ove vrste.

- Ovakva izvorišta u domaćinstvima neophodno je prekriti ili ukloniti kako se ne bi nakupljala voda. Ukoliko građani u svom dvorištu ili okolini poseduju kišničare, šahtove, burad i druge posude sa vodom taj problem mogu da prijave našem call centru na 021/641 23 22. Naše ekipe će po dojavi sprovesti detaljan pregled terena i ako je potrebno izvesti larvicidni tretman. Na taj način sprečićemo zajedno brzo širenje ove agresivne vrste komaraca - objašnjava Aćimović.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1008.7 mb
Vetar: 1 m/s, W
Sub 10° - 24° Malo i umereno oblačno
Ned 12° - 23° Poslepodnevni pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?