Odbornici osudili streljanje u "Rajinoj šumi"

10:05:00 30.05.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Sednica Skupštine grada Novog Sada trajala je juče do uveče. Na njoj je izglasana Deklaracija o osudi zločina u „Rajinoj šumi“, izabrani su direktori javnih preduzeća, dodeljena imena ulicama...

Početak sednice obeležio je protest, koji je održan ispred zgrade Skupštine. Transparentima “Dajem crveni karton” upućen upravi “Informatike” radnici su protestvovali zbog otpuštanja u ovom preduzeću. Ali, vladajuća većina odbila je predlog opozicije da se raspravlja o vraćanju radnika na posao, što je naložila i Insekcija rada. Odbili su da raspravljaju i o smeni direktora ovog preduzeća Dejana Čelara.

Predlog Deklaracije o osudi zločina u "Rajinoj šumi" iz 1944. godine predala je odbornička grupa Svi za Novi Sad (SPO i Dinara-Drina-Dunav). Oni smatraju da su nove vlasti krajem 1944. godine streljale veliki broj nevinih građana, a deklaraciju je podržao i SNS. Odbornici opozicije za ovaj predlog nisu hteli da glasaju. Njihov stav je da Deklaracija nije ponudila stručne dokaze ko je sve nevin streljan, a kako su rekli, zna se da su pogubljeni i saradnici okupatora kojima je uredno suđeno.

Odbornici osudili streljanje u "Rajinoj šumi" Foto: RTV

Na sednici je izabrana nova ombudsmanka Marina Popov Ivetić. Izglasani su i novi direktori javnih preduzeća, koji su do sada bili na v. d. funkcijama: "Urbanizma" Dušan Miladinović, "Lisja" Vladimir Đaković, "Puta" Željko Džakula, "Toplane" Dobrosav Arsović, "Gradskog zelenila" Aleksandar Bogdanović, "Vodovoda i kanalizacije" Miloš Stanisavljević i GSP-a Milan Stanivuković. Goran Zarić izabran je za v.d. direktora JKP "Stan", a potvrđen je mandat Emiliji Mrdaković, dosadašnjoj v. d. direktorki "Pozorišta mladih".

Na skupštinskoj sednici promenjen je i statut obrazovanja direktora Kulturnog centra. Ovu funkciju sada može obavljati i sociolog, što je obrazovanje novog direktora ove ustanove, Bojana Panaotovića.

Skupština je dala saglasnost i na preuzimanje parcele na Limanu IV od Vojske Srbije, gde bi po najavi trebao da bude sagrađen novi trgovinski centar, a Novi Sad je dobio i Bulevar patrijarha Pavla, koji se prostire od kružne raskrsnice Bulevara Evrope i Ulice Ćirila i Metodija do Futoškog puta.




Izvor: Blic, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?