Odbrana od leda ukinuta na svim vojvođanskim rekama

13:02:00 09.02.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Redovna odbrana od zagušenja ledom, nakon mesec dana odbrane, ukinuta je jutros i na poslednjoj deonici u nadležnosti JVP "Vode Vojvodine", pa se odbrana od leda više se ne sprovodi ni na jednom vojvođanskom vodotoku.

Odbrana od leda ukinuta na svim vojvođanskim rekama

Podsetimo, pojavom niskih temperatura vazduha krajem prošle i početkom ove godine, formiran je ledeni pokrivač na svim vojvođanskim rekama. Mere redovne odbrane od poplava uvedene su od 9. januara na ukupno 575 kilometara rečnog toka Dunava, Save, Tise, banatskih vodotoka i na objektima Hidrosistema DTD.

U "Vodama Vojvodine" kažu da je u više navrata na Dunavu na pojedinim deonicama uvedena i vanredna odbrana od zagušenja ledom, gde su se stvarali ledeni čepovi na nekoliko lokaliteta.

"U daljskoj krivini, u zoni od zajedničkog interesa, stvorena je polovinom januara ledena barijera od oko 15 kilometara, sa kojom su se dva mađarska ledolomca borila šest dana. Nedugo po probijanju barijere kod daljske krivine, formiran je i ledostaj nizvodno od Novog Sada, za koji je angažovan drugi par mađarskih ledolomaca. Za uspostavljanje i održavanje ledohoda kod Novog Sada bio je angažovan potiskivač "Sloga"", saopšteno je iz tog vodoprivrednog preduzeća.

Inače, ovo je bila jedna od najvećih odbrana od leda u poslednjih 50 godina.

Ilustracija: Nemanja Knežević / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1000.6 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?