Odložena online suđenja pred Osnovnim sudom u Novom Sadu, devojci iz Kikinde ukinut pritvor

17:04:00 13.04.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Šest online suđenja, koja su danas bila zakazana pred Osnovnim sudom u Novom Sadu, odloženo je na molbe branilaca okrivljenih, koji se svi terete za kršenje mere samoizolacije i nalaze se u posebnim pritvorskim jedinicama.


Odložena  online suđenja pred Osnovnim sudom u Novom Sadu, devojci iz Kikinde ukinut pritvor


Portparol suda Gligor Nenić precizirao je za Tanjug da su branioci tražili odlaganje suđenja iz više razloga - zbog pripreme odbrane, zatim do odluke suda po predlozima obrane za ukidanye pritvora i zamenu za meru zabrane napuštanja stana (kućni pritvor) kao i radi eventualnog zaključenja sporazuma o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom.

Nenić je naveo da je sud obezbedio neophodnu opremu za ova suđenja, koja su planirana da se održe putem video konferencijske veze - skajpa sa pritvorskom jedinicama u Vršcu i Požarevcu, kako bi se nesmetano odvijala, kao i zaštitnu opremu za sve učesnike u postupku, maske i rukavice.

Takođe, kako je dodao, okrivljenima je bilo omogućeno da pre suđenja obave poverljiv razgovor sa svojim braniocima.

Advokati su iz sudnica ili posebnih prostorija, u kojima su bili sami, razgovarali putem skajpa sa svojim branjenicima koji se nalaze u pritvorskim jedinicama.

Svi okrivljeni se terete za krivično delo “nepostuanje po zdravstevnim propisima u vreme epidemije za koje im preti novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine“.

Prve presude su izrečene krajem marta, a kreću se od po nekoliko meseci do tri godine zatvora, mada je nekoliko ljudi dobilo i novčane kazne.

Skajp suđenje odloženoje danas i Novosađaninu (42), kom se na teret stavlja da nije poštovao samoizolaciju po povratku sa privremenog rada u Nemačkoj, a u rešenju o pritvoru mu je navedeno da je prekršio meru i pored apela predsednika Srbije, u kojem isti moli da se pridržavaju izrečenih mera, kao i svakodnevnih javnih saopštenja preko sredstava informisanja.

Njegov advokat, Goran Stupar, rekao je za N1 da očekuje da njegov klijent uskoro napusti pritvor u Vršcu, s obzirom na to da se tužiteljka nije protivila njegovom zahtevu za ukidanje pritvora, već je predložila da se okrivljeni eventualno pošalje u kućni pritvor.

Skajp suđenje je odloženo pošto se on i njegov klijent protive suđenju preko video-veze, a naredno ročište za glavni pretres zakazano je za 30. april i ono će se održati u prisustvu okrivljenog.


Ukinut pritvor Jovani Popović iz Kikinde


Pritvor je danas ukinut Jovani Popović iz Kikinde, autorki antirežimske pesme "Bagra". Ona se u pritvoru nalazila od 24. marta, pošto se tereti da je prekršila samoizolaciju po povratku iz Crne Gore.

Inače, do sada je žalba zbog pritvaranja Jovane Popović u dva navrata odbijena.

Međutim, prvu noć van pritvora Jovana neće provesti u svojoj kući, s obzirom na to da njen otac nije dobio dozvolu za kretanje posle 17 časova, kada na snagu stupa zabrana kretanja.

Jovana je danas puštena iz pritvora u Požarevcu, a njen otac je iz Kikinde krenuo ka Zabeli da bi izveo ćerku, te zbog udaljenosti neće uspeti da se pre 17 časova vrate u Kikindu.


Izvor: N1, Tanjug


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
18°
Vlažnost: 52%
Pritisak: 1002.9 mb
Vetar: 2 m/s, SSE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?