Održan performans „26 minuta ćutnje za 26 ubijenih žena“ na Trgu slobode

08:10:00 17.10.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Aktivistkinje okupljene oko neformalne organizacije „Žene za promene“ održale su sinoć na Trgu slobode performans „26 minuta ćutnje za 26 ubijenih žena“ i tako ukazale na epidemiju femicida u Srbiji.

Održan performans „26 minuta ćutnje za 26 ubijenih žena“ na Trgu slobode

Foto: Katarina Šibul - Facebook /Bravo Novi Sad



Na spomeniku Svetozaru Miletiću, oko kojeg su aktivistkinje bile okupljene, postavljen je transparent s parolom „Stop nasilju nad ženama“, a ista poruka bila je ispisana na dlanovima svih učesnica i učesnika akcije.

Stajali su, u tišini, tačno 26 minuta, po minut za svaku ženu koja je u ovoj godini stradala od ruke svog muža, partnera, oca ili drugog muškog člana porodice.

Maja Vasić iz pokreta Bravo rekla je za Betu da je ovim performansom poslata poruka ljudima iz institucija koje se „prave mrtve“ i poručila im da se „dozovu pameti“.

- Pričam o tri institucije koje su bitne u lancu nasilja nad ženama: policija, centri za socijalni rad i sudstvo. Mi imamo relativno dobar zakon koji se, nažalost, zbog polumrtvih institucija ne primenjuje - navela je ona i ocenila da zbog toga svake godine imamo jezive brojke, faktički epidemiju femicida.

Inače, „Žene za promene“ su upozorile da u ovoj godini svedočimo dramatičnom porastu broja ubistava žena.

Grupa aktivistkinja „Žene za promene“ u avgustu je organizovala skup solidarnosti sa ženama Bosne i Hercegovine, kada su na istom trgu postavljena 24 para crvenih ženskih cipela koje su simbolizovale svaku od žrtava femicida u 2023. godini, do tog momenta.



Izvor: N1, Beta, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
13°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 1009.1 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?