Održan protest ispred novosadske policije posvećen žrtvama femicida

13:07:00 15.07.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Nekoliko stotina građana okupilo se na protestu „Novi Sad protiv nasilja“ u Katoličkoj porti, a potom su prošetali preko Trga slobode, Pozorišnog trga i Ulicom Pavla Papa do Bulevara oslobođenja.

Održan protest ispred novosadske policije posvećen žrtvama femicida

foto: prtsc Instagram / 192_rs

Tokom jučerašnje protesta nije bilo blokade, ali su aktivisti ispred zgrade policije na uglu Pap Pavla i Bulevara oslobođenja izveli performans kako bi skrenuli pažnju na porast porodičnog i partnerskog nasilja u Srbiji u kojima su žrtve žene.

Naime, od početka godine ubijene su 22 devojke i žene, što govori da svake nedelje od ruke bliske osobe strada bar jedna žena. Podatke o žrtvama femicida, odnosno njihova imena, godište i odakle su, pročitali su aktivisti preko razglasa, a aktivistkinje su nosile plakate na kojima su pisala njihova imena. Potom su aktivistkinje legle na trotoar kako bi ostali aktivisti iscrtali položaj njihovih nepomičnih tela na asfaltu, kao tokom policijskih uviđaja.

Osim toga, na velikom plakatu koje su aktivisti raširili pisalo je „Sramota policije“, fotografije hapšenja i privođenja novosadskih aktivista i prekršajne i krivične prijave koje su protiv njih podnete. Građani su držali transparente na kojima je pisalo „Nijedna mrtva više“ i „Stop femicidu“, a čuli su se i povici „Gašiću odlazi“.

Protest je prošao bez incidenata, a organizatori su zamolili građane da ih prate putem društvenih mreža gde će ih izveštavati o daljim koracima.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
19°
Vlažnost: 83%
Pritisak: 1002.2 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Uto 17° - 27° Poslepodnevni pljuskovi
Sre 16° - 26° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?