Održan protest pod nazivom „Sve mora da stane!“, minut ćutanja 18 puta za 18 žrtava

08:05:00 12.05.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Više stotina Novosađana okupilo se juče na protestu pod nazivom „Sve mora da stane!“ kako bi poslali „poslednju opomenu“ vlastima jer danas ističe rok za ispunjenje zahteva.

Održan protest pod nazivom „Sve mora da stane!“, minut ćutanja 18 puta za 18 žrtava


Oni su krenuli sa Trga slobode u protestnu šetnju i idući ka Keju, 18 puta stali i 18 puta održati minut ćutanja, kako bi odali poštu za 17 stradalih u masovnim ubistvima u Beogradu i okolini, koja su počinjena prošle sedmice. Osamnaesti minut ćutanja je bio za devojku koja je ubijena u Novom Sadu, preneo je N1.

Prilikom dolaska na Kej žrtava racije, građane je sačekala parola „Sve mora da stane!“ na baneru koji je u ponedeljak išao na čelu kolone, da bi ih zatim kraj spomenika Porodica dočekao baner s porukom „Beograd vas čeka“.

Održan protest pod nazivom „Sve mora da stane!“, minut ćutanja 18 puta za 18 žrtava


Kod spomenika su građani ostavili lične stvari, igračke, knjige i druge sitnice koje ih asociraju na detinjstvo, a u znak sećanja na stradale u masovnim ubistvima u Beogradu, Mladenovcu, kao i u Novom Sadu, gde je muškarac u sredu ubio bivšu partnerku, a potom izvršio samoubistvo.

Na kraju su građani pozvani da se priključe u odlasku u Beograd.

Održan protest pod nazivom „Sve mora da stane!“, minut ćutanja 18 puta za 18 žrtava


Organizatori protesta „Sve mora da stane!“, koji se održaju u više gradova u Srbiji, traže smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i gašenje štampanih medija i tabloida koji „objavljuju lažne vesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks“.

Tražili su i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje „promovišu mržnju i nasilje“, TV Pink i Hepi TV, hitno ukidanje rijaliti programa, kao i ostavke ministra policije Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina. Zahtevaju i da se održi hitno zasedanje skupštine Srbije na kojoj će se razmotriti odgovornost vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji.

Organizatori protesta u Novom Sadu su Demokratska stranka, Građanski pokret Bravo!, Most solidarnosti, Narodna stranka, Omladinsko studentska akcija – OSA, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, SRCE, Stranka slobode i pravde i Zajedno. Podršku im daju Savez antifašista Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Nova – Da se struka pita, Europolis, Šodroš Survivor Kamp, Vojvođanska politikološka asocijacija, Zelena mreža Vojvodine, a od juče podrđku protestu je dala i Liga socijaldemokrata Vojvodine.


Autor fotografija: Dalibor Stupar

Izvor: novisad.com, N1, Beta


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
21°
Vlažnost: 40%
Pritisak: 994.9 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?