Održan protest u Novom Sadu, građani poslali cveće Dunavom za Beograd

20:05:00 08.05.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Nekoliko hiljada građana okupilo se danas na protestu pod nazivom, „Sve mora da stane“ i u komemorativnoj šetnji došli do Varadinskog mosta gde su simbolično bacili cveće u Dunav, za tragično stradale u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu, kako bi ga reka odnela do Beograda.

Održan protest u Novom Sadu, građani poslali cveće Dunavom za Beograd
Izvor: twitter.com/radetovazena

Skup je počeo na Trgu slobode minutom ćutanja za žrtve, odakle se krenulo u šetnju ka Varadinskom mostu.

- Puno bola i tuge se nagomilalo. Previše osećaja nepravde, gneva i očaja je u našim grudima. Zato moramo da pustimo krik i vapaj da sve mora da stane - rekao predstavnik Mosta solidarnosti Milenko Vujić.

Na početku kolone se nalazio veliki transparent „Sve mora da stane“, a građani su u tužnoj povorci išli Jevrejskom ulicom, zatim Bulevarom oslobođenja, Maksima Gorkog, Žarka Zrenjanina, Bulevarom Mihajla Pupina do Varadinskog mosta.

Kako prenosi reporter Euronews Srbija, u pitanju je jedan od najmasovnijih skupova u Novom Sadu na kojem je bilo primetno odsustvo policije, te organizatori koji su bili na čelu kolone sami su zaustavljali i regulisali saobraćaj.

Među okupljenima je bio i stric jedne od stradalih devojčica u beogradskoj školi koji je za Tanjug izjavio da ožalošćene porodice ne traže osvetu, već odgovornost.

Skup su organizovale nevladine organizacije i opozicione partije, koje su u pozivu navele da se skupom u Novom Sadu pruža podrška centralnom protestu u Beogradu "Srbija protiv nasilja". To su Građanski pokret Bravo, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Europolis, Most solidarnosti, Osa, Savez antifašista Vojvodine, Šodroš Survajvor Kamp, Vojvođanska politikološka asocijacija, Demokratska stranka, Narodna stranka, Nova - Da se struka pita, Srbija centar, partija Zajedno i Zelena mreža Vojvodine.

Organizatori protesta zahtevaju zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smena REM-a, ukidanje pojedinih štampanih medija i tabloida, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija medijima koji promovišu nasilje. Pored tih zahteva, traži se i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, kao i hitno sazivanje sednice Narodne skupštine, na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji.

Rok za ispunjenje svih zahteva petak 12. maj, a novi protest je najavljen za četvrtak.

Osim u Novom Sadu i Beogradi, protesti su održani danas i u Čačku, Požegi, Nišu...

Održan protest u Novom Sadu, građani poslali cveće Dunavom za Beograd


Izvor: novisad.com, Euronews Srbija, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.5 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?