Održan prvi novosadski Prajd, policija sprečila incidente

20:05:00 17.05.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Prvi novosadski Prajd održan je danas na Trgu republike pod sloganom „Izađimo zajedno“. Prajd je okupio nekoliko stotina građana koji su nosili zastave i bedževe duginih boja, simbol LGBT populacije.

Održan prvi novosadski Prajd, policija sprečila incidente


Prajd predstavlja završni događaj u okviru prve Novosadske nedelje ponosa koju su organizovali Grupa „Izađi“ iz Novog Sada, u saradnji sa „Beograd Prajdom“ i uz podršku Grada Novog Sada i „Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019“ (OPENS).

- Želimo da živimo slobodno, uzdignute glave u našem gradu. Ne želimo da se vratimo u četiri zida, hoćemo da budemo ono što jesmo. Tražimo pravo na zasnivanje porodice, pravo na bolničke posete, pravo na nasleđivanje i pravo na zdravstvenu zaštitu. Hoćemo pravo na život – rekao je Filip Kocevski, iz nevladine organizacije „Izađi“. On je dodao da se Prajd održava 17. maja, na Međunarodni dan borbe protiv homo-, bi- i transfobije.

Ljiljana Koković, zamenica gradonačelnika Novog Sada, je istakla da je LGBT populacija najranjivija društvena grupa, te da je izložena je nasilju i diskriminaciji. Kada je Koković pozdravila okupljene i u ime gradonačelnika Miloša Vučevića, masa je negodovala uzvikujući „uaa“. Vukašin Gvozdanović iz OPENS rekao je da je važno da se priča o ljudskim pravima, te da se ona moraju braniti zajednički.

Za razliku od prajdova u Beogradu, u Novom Sadu nije bilo šetnje kroz grad, a događaj je nakon obraćanja učesnika nastavljen muzičkim programom koji je okončan u 14 sati.

Održan prvi novosadski Prajd, policija sprečila incidente


Na Paradi su bili prisutni i predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i članovi Misije Evropske unije u Srbiji. Takođe, prisutni su bili i predstavnici nekoliko nevladinih organizacija i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Prostor Trga republike bio je ograđen, a skup je obezbeđivalo četrdesetak pripadnika obezbeđenja i policija. Ulazak je bio dozvoljen novinarima i organizatorima, a ostali građani mogli su da uđu u tačno određeno vreme. U samom centru grada, na mestu održavanja ovog događaja, noć ranije pojavile su se nalepnice sa uvredljivim porukama koje su upućene LGBT zajednici.

Nekoliko metara od jednog ulaza na Prajd okupilo se desetak ljudi koji su nosili transparent sa porukom protiv LGBT zajednice i držeći ikone. Njihovo okupljanje proteklo je mirno i bez incidenata.

Policija je dalje od trga potisnula grupu srednjoškolaca koja je vikala „Ubij pedera“ i „Idite na Kosovo“, a jedan od njih nasrnuo je i na novinarku 021. Većina njih se razbežala kada je policija krenula ka njima, a desetk je legitimisano.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
16°
Vlažnost: 36%
Pritisak: 1000.3 mb
Vetar: 3 m/s, ENE
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?