Održana prva javna prezentaciju GUP-a, direktor Urbanizma napustio amfiteatar

20:01:00 10.01.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Prvu javnu prezentaciju GUP-a, koja je održana danas u amfiteatru Spensa, pored toga što je trajala satima, obeležila je rasprava građana i predstavnika opozicije sa jedne strane i predstavnika JP „Urbanizam“ sa druge strane. Rasprava je završena tako što je, kako prenosi 021.rs direktor Urbanizma Dušan Miladinović demonstrativno napustio prezentaciju Nacrta generalnog urbanističkog plana Grada Novog Sada.

Održana prva javna prezentaciju GUP-a, direktor Urbanizma napustio amfiteatar

Foto: Ekološki front (Facebook)




Više od 10 urbanista je predstavljalo različite segmente Nacrta Generalnog urbanističkog plana, što je, po mišljenju prisutnih, trajalo predugo.

Od stvari koje se menjaju novim Planom, građane i aktiviste najviše je zabrinulo područje bivšeg brodogradilišta, koje je prethodno u vodnim uslovima „Voda Vojvodine“ označeno i kao atraktivna lokacija za gradnju, a gde prava korišćenja ima Galens.

Naglašeno je da će uređenje priobalja biti takvo da osnovne namene budu rekreacija i turizam. Akcenat je stavljen na planiranu veslačku stazu u kanalu Šodroš, zbog koje je, kako je istaknuto, neophodna izgradnja nove obaloutvrde, odnosno zaštite od poplava, kako bi se ispunili uslovi Međunarodne veslačke federacije. Na prostoru Kameničke ade u planu je i kupalište, sportski tereni i ugostiteljski objekti.

Predsednik Društva arhitekata Novog Sada Slobodan Jović je ocenio da bez novoizgrađenog nasipa nema „Novog Sada na vodi“ i pozvao urbaniste da se ne kriju iza veslačke staze kada pričaju o izgradnji nove obaloutvrde i pitao šta je interes da se pravi nasip oko brodogradilišta i koliko košta, a koliko će grad prihodovati od toga.

Direktor JP „Urbanizam“ Dušan Miladinović je rekao da postoje zainteresovani strani fondovi i da je razgovarano i sa predstavnicima Evropske banke za razvoj oko ulaganja u uređenje javnog prostora na području Kameničke ade i Šodroša.

Daniela Stojković iz Udruženja Svet i Dunav i Dunavac-Šodroš pitala je zbog čega je potrebna obaloutvrda za zaštitu od hiljadugodišnjih voda ako znamo da 300 kilometara uzvodno imamo isključivo obaloutvrdu na stogodišnje vode. Ona je pitala da li su svesni da ugrožavaju bezbednost građana Novog Sada zbog ustupaka jednom privatnom investitoru.

Direktor Miladinović je odgovorio da su sprovedene dve hidrološke studije koje su pokazale da gradnja novog nasipa ne ugrožava bezbednost grada.

Snimke sa današnje prve javne prezentacije GUP-a možete pogledati na Facebook stranici Ekološkog fronta.

Nakon što je došlo do rasprave i nakon što su neki od prisutnih dobacivali direktoru „Urbanizma“, on je prekinuo prezentaciju i demonstrativno napustio amfiteatar.

Osim navedenog, na današnjoj prezentaciji bilo je reči i o saobraćajnim rešenjima koja imaju za cilj da demotivišu rast korišćenja automobila u gradu, povećanju broja parking mesta i zelenih površina. Naglašena je važnost otvorenih prostora koji podstiču aktivnosti, što podrazumeva nove parkovske površine i park šume, kao i zelene infrastrukturne koridore. Urbanisti su istakli da dominantna namena ostaje stanovanje, podeljeno u više kategorija, a jedna od novina koje su spomenute jeste eko stanovanje koje se planira na području „Majevice“.

Govorilo se o proširenju prigradske autobuske stanice, terminalima za turističke, vanlinijske i vanredne autobuske prevoze na mestu već izgrađene autobuske stanice ATP „Vojvodine“, modernizaciji železničkih pruga i ponovnom uključivanje železničkog saobraćaja u prigradski prevoz putnika.

Bilo je reči i o proširenju površina namenjenih za groblje, kao i o groblju kućnih ljubimaca u radnoj zoni Sever IV.

Urbanistima se zamera to što se prezentacije održavaju u prepodnevnim časovima, jer mnogi građani ne mogu da prisustvuju zbog poslovnih obaveza. Iako JP „Urbanizam“ ne zakazuje sednice, rečeno je da će se potruditi da ona zakazana za 21. januar bude održana u poslepodnevnim časovima. Osim te 21. januara, prezentacija će biti održana i 14. januara u amfiteatru Spensa.

Nacrt Generalnog urbanističkog plana možete videti na internet prezentaciji JP „Urbanizam“.



Izvor: 021, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 71%
Pritisak: 1000.2 mb
Vetar: 1 m/s, S
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?