Oko 650 dece u Novom Sadu dobiće besplatnu HPV vakcinu protiv uzročnika raka grlića materice

08:09:00 24.09.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Oko 650 novosadskih tinejdžera imaće mogućnost da prime vakcinu protiv humanog papiloma virusa u narednom periodu. Vakcina je namenjena deci uzrasta od 12 do 18 godina, a biće dostupna kod izabranih pedijatara u Domu zdravlja "Novi Sad".

Oko 650 dece u Novom Sadu dobiće besplatnu HPV vakcinu protiv uzročnika raka grlića materice


Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji sprovodi ovakvu imunizaciju devojčica i dečaka protiv smrtonosnog virusa, a to čini drugu godinu zaredom. Nažalost, ovo je moguće samo putem projektnog finansiranja jer država ne obezbeđuje besplatnu HPV vakcinu za decu o trošku zdravstvenog osiguranja.

Projekat „Preporučena imunizacija protiv HPV infekcije dece školskog uzrasta u Novom Sadu“ realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, a Grad je izdvojio blizu 15 miliona dinara za imunizaciju oko 650 dece koje imaju izabranog pedijatra u Domu zdravlja „Novi Sad“. Prošle godine za ovu vakcinu izdvojeno je 10 miliona dinara.

Član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić poručuje da je izdvajanje novca u ovu svrhu konkretan odgovor u borbi protiv raka grlića materice.

- Prevencija humanog papiloma virusa je jako značajna jer je ovaj virus među glavnim uzročnicima raka grlića materice i drugih karcinoma. U našoj zemlji godišnje od te opake bolesti oboli i do 1.500 žena, a umre čak 600. U cilju prevencije ove bolesti Svetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju i to je najvažnija stvar koju roditelji mogu da učine za svoju decu. Nažalost, u našoj zemlji ova vakcina je preporučena, ali ne i obavezna, a cena vakcine je takva da nije svima dostupna. Zato sam izuzetno ponosan što Grad Novi Sad jedini u Srbiji već drugu godinu za redom omogućava besplatnu vakcinaciju. To je naš konkretan odgovor u borbi protiv raka grlića materice i rešenje za najčešći uzrok smrti kod žena - navodi Stajić.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.5 mb
Vetar: 1 m/s, S
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?