Oko 6.500 Novosađana do sada primilo vakcinu protiv sezonskog gripa

13:10:00 08.10.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Oko 6.500 Novosađana vakcinisalo se u proteklih nedelju dana protiv sezonskog gripa u Domu zdravlja.

Oko 6.500 Novosađana do sada primilo vakcinu protiv sezonskog gripa


Vakcinacija je počela 1. oktobra. Zakazuje se preko Kol centra, kod izabranog lekara, i besplatna je. U novosadski Dom zdravlja stiglo je oko 21.000 doza vakcina protiv gripa. Od tog broja do sada je u ambulantama Doma zdravlja vakcinisano 6.500 ljudi, Gerontološki centar „Novi Sad“ je preuzeo 900 vakcina i vakcinisao svoje korisnike i zaposlene, a Dom u Veterniku je preuzeo 600 vakcina za svoje zaposlene i korisnike.

Koordinatorka vakcinacije u Domu zdravlja „Novi Sad“ Dragana Kostadinović kaže da je to prosek kada je vakcinacija protiv sezonskog gripa u pitanju, te da će pristigli broj doza verovatno zadovoljiti ovosezonske potrebe.

Prioritet vakcinacije je kod onih koji su u najvećem riziku od oboljevanja od gripa, a to su trudnice, osobe sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima - uključujući šećernu bolest i gojaznost, bubrežnu disfunkciju, razne hemoglobinopatije, hronično-neurološki bolesnici, kao i maligni bolesnici, bez obzira na trenutnu terapiju i njen status. To su i osobe sa imunosupresijom, uključujući obolele od HIV i AIDS, osobe sa presađenim organima ili oni koji su u pripremi za presađivanje organa i tkiva, kao i stariji od 65 godina koji su vrlo verovatno oboleli od hroničnih bolesti.

Preporučuje se da sezonsku vakcinu dobiju i deca, omladina, stariji korisnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 2 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?