Ombudsman i LSV: Zloupotreba dece iz hora "Jovine" gimnazije

12:12:00 21.12.2015, Komentara: 2

Novi Sad - Na mitingu Srpske napredne stranke, koji je održan u petak na Spensu, nastupao je hor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj". Pokrajinski ombudsman je to osudio, pa se u saopštenju te institucije ocenjuje da je događaj nastavak ignorisanja prava deteta.

Ombudsman i LSV: Zloupotreba dece iz hora "Jovine" gimnazijeFoto: Blic (Robert Getel)

"Ovakvo ponašanje političkih stranaka, ali i neodgovornost osoba na čelu obrazovnih ustanova iz kojih deca učestvuju u stranačkim aktivnostima, nastavlja se i uoči predstojeće izborne kampanje, iako je to apsolutno neprimereno i u suprotnosti sa Konvencijom o pravima deteta Ujedinjenih nacija", navodi se u saopštenju ombudsmana.

U toj instituciji su podsetili da su ukazivali na ovu pojavu i 2012. i 2014. godine, kada su pozvali sve političke stranke da poštuju Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba i tako pokažu da im je zaista stalo do dece i njihovih prava.

Na ovaj događaj oštro je reagovao i Gradski odbor LSV-a. Oni se pitaju kako je palo na pamet nadležnima u gimnaziji da sebi i, što je, kako navode, najgore, učenicima dozvole da budu tako iskorišćeni u svrhu stranačke propagande.

LSV smatra da bi SNS morao da zna da su ovakve stvari u Evropskoj uniji, kojoj se teži, apsolutno nemoguće i da ih niko sebi ne bi dopustio, jer "deca ne smeju biti zloupotrebljena nikada i ni na koji način, uključujući i u stranačke svrhe".

Roditelji i bivši učenici ove škole ne pravdaju ovaj događaju, ali kažu da se isto dešavalo i ranije, kada su i druge stranke bile na vlasti.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Nikola Lomić

, *.dynamic.sbb.rs

Ja sam pevao u tom horu, učio mnoge lepe stvari i sklapao sjajna prijateljstva. Hor je mahom sastavljen od učenika prvog i drugog razreda i sa malo punoletnih. Da je legenda Jasmina ostala dirigent ovo se ne bi dogodilo


LJILJANA Rakoć

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Pitanje za direktora ove prosvetne ustanove, zašto hor nastupa na stranačkim manifestacijama. On bi kao rukovodilac vaspitno- obrazovne ustanove prvenstveno morao znati šta spada u zlupotrebu dece.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
18°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?