Omladina se ugleda na Noleta, Andriju Miloševića, Karleušu, Vučića, Šešelja

16:06:00 21.06.2018, Komentara: 0

Novi Sad – Mladi Novosađani svoje uzore pronalaze među roditeljima, glumcima, muzičarima i sportistima, a više od polovine njih planira da se odseli iz Srbije. To je pokazala anketa koju je krajem decembra sprovela Omladina Jazasa, a u kojoj je učestvovalo 2.000 učenika 12 srednjih škola u Novom Sadu.

Omladina se ugleda na Noleta, Andriju Miloševića, Karleušu, Vučića, Šešelja


Kako piše 021, anketa je pokazala da 60 odsto mladih ima uzore u ponašanju, a trećini su to roditelji, nakon čega dolaze profesionalno uspešni ljudi i sportisti. Među uzorima su na prvom mestu glumci, potom muzičari i sportisti. Najpopularniji glumac je Andrija Milošević, a posle njega dolaze Nikola Kojo i Sergej Trifunović. Ubedljivo najpopularnija poznata ličnost koja predstavlja uzor mladima je i dalje Novak Đoković, a od sportista tu su još i Bogdan Bogdanović i Ivana Španović.

Zanimljiva je i kategorija muzike, koja pokazuje da, prema svemu sudeći, nema mesta za rokenrol. Tri muzička uzora su turbo-folkeri. Na prvom mestu se nalazi Jelena Karleuša, na drugom pevač koji je popularnost stekao na talasu devedesetih i ratno-huškačkim pesmama Baja Mali Knindža, a nakon njega dolazi Svetlana Ceca Ražnatović.

Kao svoje uzore u političarima mladi su, kako je pokazala anketa, naveli predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a odmah iza njega stoji Vojislav Šešelj. Kao uzor, više puta je zabeležen i Miroljub Petrović nego, na primer, Nikola Tesla.

Više od 80 odsto anketiranih planira da upiše fakultet, a 20 odsto njih želi da radi dok studira, i još toliko da studije završi u inostranstvu. U narednih pet do 10 godina 60 odsto novosadskih srednjoškolaca sebe vidi van Srbije. Najvažniji ciljevi su im da završe fakultet i imaju uspeha u karijeri, potom da završe fakultet i uživaju u životu i na trećem mestu je da posle fakulteta pošteno rade. Velika većina, njih 75 odsto, veruje da će ostvariti svoj životni cilj.

Od 12 škola koje su učestvovale u anketi, samo u Poljoprivrednoj učenici imaju preovlađujući stav da Srbiju neće napustiti u narednih 10 godina. Nasuprot tome, čak 100 odsto učenika iz Računarske gimnazije „Smart“ koji su učestvovali u anketi reklo je da ne vidi svoju budućnost u Srbiji.

Više podataka do kojih je došla Omladina Jazasa tokom ovog istraživanja i o navikama mladih kada su pušenje i droga u pitanju možete pročitati OVDE.


Izvor: 021.rs, Jazas


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1002.2 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?