Opada broj nezaposlenih u Novom Sadu, nedostaju lekari, profesori, IT, varioci

17:06:00 26.06.2018, Komentara: 2

Novi Sad - Nešto više od 15.500 nezaposlenih Novosađana nalazi se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Novi Sad, što je 18,16 odsto manje nego prošle godine. Kako piše Dnevnik, od tog broja 55,68 procenta su žene, mladih do 30 godina je 20,63 odsto, a starijih od 50 nešto više od 30 procenata.

Opada broj nezaposlenih u Novom Sadu, nedostaju lekari, profesori, IT, varioci


– Postoji tendencija opadanja broja nezaposlenih, a razlozi za to su veći broj prijavljenih potreba za radnicima, mere aktivne politike zapošljavanja, kao i dolazak velikih stranih investitora – kaže za „Dnevnik” zamenica PR NSZ-a Renata Vukmirović.

Filijala ima problem kod popunjavanja slobodnih radnih mesta za zanimanja poput lekara-specijalista (dermatologija, ORL, pedijatrija, radiologija, kardiologija, ginekologija...), profesora matematike, fizike i stranih jezika, diplomiranih inženjera iz oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija, ali i knjigovođa, negovateljica, medicinskih sestara, zavarivača, limara... Povećana je potražnja i za komercijaliste na terenu, agente osiguranja, menadžere prodaje, građevinske radnike i radnike mašinske struke.

– Ne može se reći da svih tih profila nema evidentiranih u NSZ-u, već da u velikom broju slučajeva informisane osobe odbijaju da prihvate ponudu, najčešće zbog udaljenog mesta rada ili ponuđenih uslova, ali i neposedovanja odgovarajućih kompetencija potrebnih za određeno radno mesto – objašnjava Vukmirović.

S druge strane, najteže do posla dolaze krojači, radnici iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, upravni tehničari, daktilografi, auto-električari, kulturološki tehničari...

Podaci govore da upravo deficitarna zanimanja kao što su medicinske sestre, negovateljice, programeri i informatičari, zavarivači i lekari svoju budućnost vide u Nemačkoj, Slovačkoj, Holandiji, Švedskoj i Austriji. s druge strane, ove godine su, do 21. juna, izdate 422 radne dozvole strancima za poslove menadžera, diplomiranog inženjera rudarstva za eksploataciju nafte i zemnog gasa, programera...


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Novosadjanka

Možete slobodno većinu sestara sa Klinike za neurohirurgiju da pošaljete u inostranstvo da se nauče pameti i tome šta im je posao. Neke od njih bacale su mi posteljinu da je sama promenim mojoj majci, kao i pelene ako želim da bude čista, a ona tek operisana i bolna, ja hoću, ali me je strah da ću je povrediti... Sedim u hodniku, čekam hirurga, one, dotične persone sede u sobi za odmor, četiri puta čujem moju majku kako ih doziva, bila je žedna i ni jedna neće da ustane, tek na peti poziv neke druge pacijentkinje iz sobe je jedna ustala i odvukla se bukvalno do njihove sobe. Ja sedim u hodniku, nije vreme posete i ne mogu da uđem ... Nego čekam, da vidim da li ima savesti u tim ženama. Otpuštaju nas sa klinike i sestra mi nudi pomoć u vidu invalidskih kolica za pacijentkinju koja nije pokretna mesec dana nakon operacije ... još da bude gore jedna od njih me je ubeđivala da je moja majka lenja i da neće da ustane i da sam gotova kada bude došla kući, jer neće hteti ništa, te ćemo je morati služiti ... Užas ... Samo neka idu gde god hoće sa kartom bez povratka. Bolje da ih i nema, nego da čovek dođe u situaciju da im svašta napravi ... I da moja majka je preminula ... operisana od dobroćudnog tumora, a ja razmišljam šta uraditi da takvo poniženje i bol koji su nam nanele neke od njih izbrišem ... Nikada ... Samo osećaj tuge, gađenja i muke ... Sada sam posve sigurna šta bih im uradila, ali onda kada nisam znala u toj nevolji gde sam - nisam ništa preduzela i sada žalim jako. Ljudi tumaraju bolničkim hodnicima prepušteni na milost i nemilost strašnim ljudima koji nemaju trunku savesti. Mnogo teško i strašno. Mnogo! Bolje i da pocrkamo i da ih je manje na platnom spisku, nego da rade za plate koje su im male, a nisu bile sposobnije da zarade više u životu, te svoju nesposobnost istresaju na nedužnim i potpuno nepokretnim pacijentima. Objavite ovo, jer o sličnom je pisala i majka novinarke Marine Kovačev - sećate se? I šta je bilo? Nikom ništa. Tuga ... Hirurzi rade posao i ćute. Postavljam pitanje zašto nisu smeli da im nešto kažu? Da li to one nešto znaju? Nešto, što svi znamo, ali to nije opravdanje za toliku bahatost i surovost. Ne. Sigurno nije.


marko

, *.dynamic.isp.telekom.rs

nisu svi doktori strucnjaci a ni svaki rodjak prijatelj


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
19°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 994.8 mb
Vetar: 4 m/s, S
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?