Opada broj vakcinisane dece protiv morbila, rubeola i zauški

17:10:00 27.10.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Interesovanje za obaveznu vakcinaciju MMR vakcinom (protiv morbila, rubeola i zauški) među roditeljima u Novom Sadu je sve manje. U odnosu na 2015, ostalim vakcinama je povećan broj vakcinisane dece.

Opada broj vakcinisane dece protiv morbila, rubeola i zauški

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje da će roditelji ili staratelji koji ne budu vakcinisalil svoju decu biti kažnjeni novčano od 30.000 do 150.000 dinara. Mediji su danas objavili vest i da je zdravstveni sistem primenio prvu oštriju meru zbog povećanog rizika od epidemije malih boginja i to u opštini Stari grad u Beogradu gde je najmanji obuhvat vakcinisane dece (35%). Naime, kako navode mediji, roditelji više neće moći da ostavljaju nevakcinisanu decu u vrtićima jer im pedijatri neće davati potvrde kojim se dokazuje da je dete zdravo za kolektiv. Da li će sličnih postupaka biti i u Novom Sadu, danas nismo uspeli da saznamo.

Kako za Tanjug kažu iz Ministarstva zdravlja, vakcinisanje dece je zakonska obaveza, a potvrda za kolektiv izdaje se zdravoj deci koja mogu biti vakcinisana i nevakcinisana, s tim što za drugu grupu dece mora da postoji napomena da nisu primili vakcinu.

Vakcinu protiv malih boginja, rubeola i zauški primilo je skoro 80 odsto najmlađih Novosađana starosti od šest do sedam godina, dok je 2015. godine taj obuhvat bio 91%. MMR vakcinu najviše je primilo dece u Kisaču (93,5%), a najmanje u centru Novog Sada, odnosno u ambulanti Doma zdravlja u ulici Vase Stajić 5 (70,6%). S druge strane, vakcinu protiv hepatitisa B najviše su primila deca u okolini Železničke stanice koja se leče u ulici Zmaj Ognjena Vuka, Veterniku i Futogu ( preko 95 procenata), a najmanje u Kovilju (63,8%).

Izuzimajući MMR i vakcinu protiv hepatitisa B, sve ostale obavezne vakcine (DTP/DtaP, OPV/IPV, BCG i HiB) su ostvarile obuhvat 95,8, odnosno 97,5 koliko je obuhvat protiv tuberkuloze. U 2015. godini sve ove kategorije, osim BCG, bile su na 91%. Protiv tuberkuloze je tada vakcinisano 99% mališana.

Zbog nedostatka vakcine protiv hepatitisa B, diskontinuiteta u snabdevanju MMR vakcinom i sve intenzivnije antivakcinalne kampanje, bezbedni obuhvat imunizacijom nije dostignut HB i MMR vakcinama, navedeno je u analizi „Zdravstveno stanje stanovništva Grada Novog Sada 2016. godine“ koju je uradio Institut za javno zdravlje Vojvodine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?