Osam godina od tragedije u Laundžu

09:02:00 17.02.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Danas se navršava osam godina od kada je osmoro mladih stradalo u stravičnom požaru koji je izbio u kafiću Laundž u centru Novog Sada.

Osam godina od tragedije u Laundžufoto: novisad.rs

U tom požaru, koji se dogodio u noći 17. februara 2008. godine, poginuli su sestra i brat Mirjana (23) i Miloš (19) Pekić, Milena Kolundžić (23) i Branka Saković (23) iz Novog Sada, Boris Bjekić (23) iz Veternika, Dušica Kulaš (23) iz Valjeva, Marija Gavrančić (23) iz Kikinde i Vladan Dragović (27) iz Savinog Sela.

Teško su povređeni Aleksandar Antić i Maja Milikšić.

Prvooptuženi za izazivanje požara u "Laundžu", Miloš Malešev iz Novog Sada, osuđen je na 12 godina zatvora, suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan na po sedam godina, a Bojan Kulačanin, zbog pomaganja izvršiocu tog krivičnog dela, na zatvorsku kaznu od dve godine.

Maleševu je, na osnovu Zakona o amnestiji 2012. godine, smanjena kazna na devet godina zatvora, Kolaru na pet godina i tri meseca, a isto toliko bi u zatvoru trebalo da provede i Bovan. Četvrti optuženi Kulačanin je izdržao dvogodišnju zatvorsku kaznu.

Osim Maleševa kao neposrednog vinovnika požara, Kolara i Bovana, prema drugostepenoj presudi Apelacionog suda za taj tragičan požar odgovorna je i država Srbija.

U presudi je navedeno da ta odgovornost proizilazi iz činjenice da je Sektor za zaštitu i spasavanje delovao u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, a da za vreme rada kafića Laundž, koji je uredno bio registrovan, nije urađena ni jedna kontrola o tome da li su ispunjeni uslovi zaštite od požara.

Na mestu tragedije, u Zmaj Jovinoj ulici u centru Novog Sada, postavljena je spomen ploča u znak sećanja na tu tragediju.

Izvor: RTV.rs, Tanjug


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1005.5 mb
Vetar: 4 m/s, NW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?