Osamnaest godina zatvora za ubistvo novosadskog uličnog svirača

17:09:00 19.09.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Žarko Riđički (21) iz Žablja osuđen je danas u Višem sudu u Novom Sadu na 18 godina zatvora zbog ubistva uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija (61).

Osamnaest godina zatvora za ubistvo novosadskog uličnog svirača

Sud smatra da je dokazano da je okrivljeni počinio krivično delo teško ubistvo pri razbojništvu, 9. februara ove godine u Kosovskoj ulici u Novom Sadu kod broja 7a.

Kao otežavajuća okolnost uzeto je u obzir da se ubistvo dogodilo na javnom mestu, da je naneo oštećenom 12 povreda u gornjem delu tela, da je urinirao po Kostiću, što je čin poniženja žrtve.

Od olakšavajućij okolnosti cenjene su njegove godine, da u vreme izvršenja dela nije imao navršenu 21 godinu života i da nije bio osuđivan u vreme kritičnog događaja.

Riđički nije danas prisustvovao izricanju presude, a kako saznaje „Dnevnik“, on je iz pritvora odveden u Klinički centar Vojvodine na pregled i ostaje iza rešetaka.

Tužilaštvo i porodica ubijenog su tražili 20 godina robije što je maksimalna moguća kazna za dvadesetjednogodišnjaka.

Prema navodima optužnice, okrivljeni je 9. februara, oko pet ujutro, u Novom Sadu u Kosovskoj ulici ispred kućnog broja 7 a, pod uticajem alkohola od oko 2,4 promila, s umišljajem lišio života na svirep način meštanina Kristijana Kostića Blekija (61), pri izvršenju razbojništva. Njih dvojica su proveli zajedno deo večeri u kladionici u Ulici Modene, a potom se ponovo sreli i nastavili uz razgovor zajedno da idu centrom. Dolaskom u Kosovsku ulicu Riđički je zapretio oštećenom da će ga napasti i nokautirati, ako ne izvadi novac, na šta mu je Kostić predao 390 dinara, koliko je imao kod sebe i pitao ga: „Zašto si takav?“. Potom ga je optuženi, više puta udario u predelu glave, usled čega je Kostić pao na trotoar, a napadač je nastavio da ga udara nogama u glavu i telo i to po delovima tela gde se nalaze vitalni organi, nanevši mu tako teške telesne povrede opasne po život.

Posle toga je urinirao po nesrećnom uličnom sviraču i sagnuo se da izvrši premetačinu garderobe povređenog. Kada je uočio da prolaznik ide prema njemu, Riđički mu je rekao da čoveku na tlu nije u dobrom zdravstvenom stanju, zbog čega je ovaj nazvao Hitnu pomoć koja je izašla na lice mesta.

Kod Kristijana Kostića je u sklopu povreda glave došlo do prodora krvi u sistem moždanih komora pa je bez znakova životnih aktivnosti prevezen u Urgentni centar, gde je bezuspešno pokušana reanimacija, pa je smrt proglašena u podne, navodi se u optužnici koju zastupa zamenik višeg tužioca Jelena Stojaković Mustakas.

Vest o smrti Kristijana Kostića Blekija je potresla mnoge Novosađane koji su ga viđali u podzemnom prolazu dok je na gitari svirao bluz.



Izvor: novisad.com, Novosti, Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.6 mb
Vetar: 2 m/s, S
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?