Otkriven tajni tunel ispod Dunava

17:10:00 25.10.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Grupa istraživača predvođena arhitektom Vojislavom Devićem otkrila je tajni tunel koji se nalazi devet metara ispod Dunava i koji spaja tvrđavu i gradsko jezgro.

Otkriven tajni tunel ispod Dunava

foto: RTV

Legenda o tunelu Petrovaradinske tvrđave prepričava se među Novosađanima decenijama, ali niko ne zna da li su ove priče istinite. Te priče čuo je i arhitekta Vojislav Dević, kojem je rođaka rekla da je poslednji put tuda prošao jedan bračni par, davne 1913. godine.

Nošen ovom pričom, Dević je još pre nekoliko godina započeo istraživanja na pronalaženju tunela ispod Petrovaradinske tvrđave, koji je prema njegovim tvrdnjama spajao obe strane Dunava.

- Mi smo utvrdili pre jedno dve i po godine da ispod dunavskog dna, između osam i devet metara, postoji neka pravolinijska konstrukcija, i to je ta navodna legenda o kojoj svi pričaju a niko nikad nije prstom mrdnuo da je dokaže ili da je opovrgne – rekao je arhitekta Dević za RTV.

On veruje da je na kraju Prvog svetskog rata poslednji austrougarski general dobio naređenje da zazida sve ulaze i izlaze tunela, pre nego što će u objekat ući srpska vojska. Jedan od ulaza nalazio se nekoliko metara od Spomenika žrtvama racije, a drugi u kripti ispod Crkve Svetog Jurja.

- Arhiva ne kaže ništa jer samo znamo da su postojala samo dva plana koja su govorila o tom tunelu. Jedan se nalazi u arhivu u Beču i do njega se ne može doći. Bilo je više planova delova tvrđave koji su bili podeljeni raznim komandantima koji brane svoj sektor, i glavni komandant tvrđave odbrane je bio taj koji je imao tu drugu kartuu koju je sve bilo upisano. Ta druga karta je nestala potapanjem Titanika, ona je išla na jednu izložbu u Njujorku - ispričao je Dević.

Na osnovu sonarnih istraživanja Dunava, trenutno je u izradi 3D model tunela koji bi mogao biti ključni dokaz njegovog postojanja, a nakon njegove rekonstrukcije napravila bi se velika turistička atrakcija.


Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
18°
Vlažnost: 42%
Pritisak: 994.7 mb
Vetar: 4 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?